Trendem je vařit v souladu Zero Waste receptury prababiček, říká šéfkuchař

Trendem je vařit v souladu Zero Waste receptury prababiček, říká šéfkuchař

19.02.2019 Jana Čiháková

Moderní gastronomie hlásí návrat k tradici. Šéfkuchaři se inspirují ve starých recepturách našich babiček a stejně jako bývalo kdysi zvykem, i dnes už se zase vaří za vzniku co nejméně odpadu, ideálně žádného.

Každá rodina má recept, který se dědí z generace na generaci. Dnes je také trendem v top gastronomii, že šéfkuchaři čerpají inspiraci ze vzácných starých kuchařských knih. Objevují zapomenuté recepty, odrůdy či postupy přípravy jídel. Najdou se však i tací, kteří takové recepty mají doma od svých babiček. Jejich kuchyně totiž byla originální, plná kvalitních a zdravých surovin a vlastní tomu kraji, ve kterém žily.

„Jsem rád, že se vracíme k tradicím a využívame rady, které nám zanechali naši předci. Už víckrát jsem se inspiroval recepty od mé babičky. Připravil jsem například bramborové džatky a nyní máme v novém menu slané tvarohové halušky podle tradičního způsobu přípravy. U hostů se těší velké oblibě právě proto, že jim připomínají dětství,“ říká Miroslav Zamiška, šéfkuchař Grand Restaurant.

Vše ze zpracuje

Dalším fenoménem moderní gastronomie je vaření v souladu s principem zero waste, tedy minimalizování odpadu. V těch nejlepších kuchyních po celém světě se snaží vytvářet nejen, co nejméně odpadu, ale také využít a spotřebovat ze surovin všechno, co se dá. „Na talíři tak u nás můžete dostat celou mrkev s natí, která je plná vitamínů nebo ji  používáme do omáček či na dozdobení. Chceme být šetrnější k životnímu prostředí. Proto se zaměřujeme na výrobky prvotřídní kvality a místní speciality od lokálních dodavatelů, které nemusí procestovat stovky kilometrů,“ vysvětluje šéfkuchař.

Díky tomu mají jídla přidanou hodnotu. Speciality jako smažený telecí brzlík, grilovaná líčka z candáta s krémem z pečeného lilku, grilovaná panenka z vepřového masa Duroc nebo grilovaný hřbet muflona s pečenou zeleninou a ostružinami z lokálních ingrediencí chutnají prostě skvěle.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

VAŘENÍ AL DENTE NENÍ JEN "FRAJEŘINA": MŮŽETE PŘI NĚM I ZHUBNOUT

08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.