09.02.2022 MASO NOVÁK (WWW.MASONOVAK.CZ)
Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.
Tři slova: Vždycky přes vlákno. Při podélném krájeni „po vlákně“ vyteče šťáva, maso ztvrdne a až ho vytáhnete z trouby nebo hrnce, zbude z něj spíš taková žvýkačka. Při krájení přes vlákno šťáva v mase zůstane. Proto vždycky krájíme přes, ne po.
Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí, nebo ryby. Maso byste nikdy neměli tepelně upravovat hned po vyndání z ledničky. Propéct zchlazené maso z lednice až do středu trvá o chvíli déle a jeho povrch se zatím zbytečně vysuší. Moc si pak nepochutnáte. Maso nechte před přípravou vždy patnáct až dvacet minut odpočinout při pokojové teplotě, propeče se pak rovnoměrně.
Čerstvému masu od řezníka se vyrovná máloco. Je ale potřeba se o něj i správně postarat. Naši řezníci radí, jak na to. Pokud je poslechnete, maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.