13.08.2024 Jana Čiháková
Možná jste v minulosti mohli pít poměrně dost a ráno se budili lidově řečeno ve formě. Jenže teď jako když utne a naopak trávíte celý druhý den v blízkosti toalety? Právě vás dohnal nedostatek aldehyddehydrogenázy v játrech, která za normálních okolností odbourává z alkoholu toxický acetaldehyd.
Někteří lidé mohou zažít nevolnost již po jediné skleničce alkoholu, zatímco jiní vypijí mnohem více a cítí se naprosto v pořádku. Tento rozdíl je často způsoben poruchou zažívacího systému, jak vysvětluje londýnská alergoložka Rubaiyata Haqueová. Hlavním důvodem může být nedostatek enzymu v játrech, známého jako aldehyddehydrogenáza, který je nezbytný pro správné odbourávání alkoholu. Pokud tento enzym chybí, dochází k hromadění toxické látky zvané acetaldehyd, která způsobuje příznaky jako nevolnost, bolest hlavy, zrychlený tep nebo zarudnutí obličeje a krku.
Dalším faktorem může být nesnášenlivost některých složek v alkoholických nápojích, což se často týká žen a určitých druhů vín. Mnoho lidí se mylně domnívá, že trpí alergií na alkohol, ale podle doktorky Haqueové žádná skutečná alergie na alkohol neexistuje. Molekuly alkoholu jsou totiž příliš malé na to, aby je imunitní systém rozpoznal a spustil alergickou reakci.
Problémy s nesnášenlivostí jsou často spojeny s trávicími obtížemi nebo s poruchou funkce jater. Ve vínech mohou potíže způsobovat siřičitany, které jsou přítomny zejména v některých bílých vínech ve vyšší koncentraci než v červených. Bio vína naopak obsahují siřičitanů mnohem méně. Nesnášenlivost na určité složky se může rozvinout kdykoliv během života, a to nejen na siřičitany, ale i na bílkoviny z hroznového vína, třísloviny nebo jiné přidané látky. U některých lidí může problém způsobit i malé množství kvasinek.
Dalším faktorem, který může ovlivnit reakci na alkohol, je velikost těla. Větší tělo obvykle znamená více jaterních enzymů, které rychleji odbourávají alkohol. Lidé, kteří pravidelně konzumují alkohol, mají navíc tendenci mít vyšší hladinu těchto enzymů, což jim umožňuje lépe zvládat větší množství alkoholu.
Zajímavé je také zjištění, že někteří lidé mají vyšší hladinu proteinu FGF21, který reguluje chuť k jídlu a může zvyšovat touhu po alkoholu. Přesto vědci zatím přesně nerozumí tomu, proč různí lidé reagují na alkohol odlišně. Předpokládá se, že to souvisí s rozdíly v mozkových drahách, které jsou zodpovědné za pocit odměny.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.