Unie konstatuje důležitost veterinárního dozoru

02.02.2011 Zdroj: SVS ČR

Ano, v titulku něco chybí – státního veterinárního dozoru. Evropská komise v lednu při oficiálním zahájení „Světového veterinárního roku“ ústy Johna Dalliho, evropského komisaře pro Zdraví a ochranu spotřebitele, zdůraznila úlohu státního veterinárního dozoru, jako významného faktoru, který má vliv na zdraví lidí.

Na pracovním jednání Rady Evropské komise na konci ledna v Bruselu byla probrána témata, ke kterým se bude Komise v průběhu letošního roku v rámci Světového veterinárního roku vracet. Byla připomenuta historie veterinárního lékařství, první veterinární univerzita byla založena v roce 1761 ve francouzském Lyonu. A hlavními tématy pak jsou: význam veterinárních lékařů z hlediska zdraví zvířat, ale především lidí a zdůraznění úlohy veterinárních lékařů pracujících v dozorových orgánech pro bezpečnost potravin. V neposlední řadě pak byl zmíněn význam veterinárních lékařů při ochraně zvířecích druhů a biodiverzity.

Světový veterinární rok ale není jen deklarace významu veterinární sféry pro širokou veřejnost a jakési dobře myšlené „plácnutí do vody“!  Jde o téma, které bude v průběhu celého roku „živeno“ mnohými akcemi a programy, na kterých se bude podílet i naše republika, zejména tedy Státní veterinární správa ČR ve spolupráci s Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně.

Do dnešního dne je po celém světě naplánováno více než 150 akcí (kongresů, seminářů apod.). Programy a akce začleněné do Světového veterinárního roku z české strany jsou konference a odborné semináře pořádané Státní veterinární správou ČR ve spolupráci s Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně, a jsou to: Kábrtovy dietetické dny v květnu, Ochrana zvířat a welfare v září a Lennfeldovy a Höklovy dny v říjnu. A již v uplynulém roce začal připravovat Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, rozsáhlou publikaci o historii veterinárního dozoru v Českých zemích. Měla by vyjít právě letos.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.