09.06.2011 Redakce
Tuhle skvělou alsaskou specialitu můžete ochutnat nejen ve Francii, ale i v Praze, v brasserii La Gare, nebo si ji připravit doma. Uvidíte, že vás výtečná chuť okouzlí stejně jako nás!
Tenký plát chlebového těsta obdélníkového nebo kulatého tvaru s vrstvou crème fraîche může být pokryt nejrůznějšími ingrediencemi, podle dostupnosti surovin či nálady kuchaře, oblíbená je i sladká varianta s plátky jablka, cukrem, skořicí nebo třeba borůvkami. Legenda říká, že autory tarte flambée, v regionu jeho vzniku nazývané flammekueche, jsou zemědělci z Alsaska, Badenska nebo Palatinate. Ve skutečnosti byl tarte flambée původně spíše užitkovou záležitostí, používal se totiž jednak pro zjištění správné teploty pro pečení chleba a také jako využití času prvního žáru, kdy pec ještě neměla optimální teplotu (odtud ostatně jeho název - „pečený v plamenech“).
Recept Tarte Flambée (3koláče 3-6osob)
450 g chlebového těsta, 200 g slaniny, 20 cl Crème fraiche, 100 g Fromage blanc (tvaroh) 40%, 3 cibule, sůl, pepř
Chlebové těsto: 400 g mouky hl., 20cl +dvě lžíce teplé vody, 8 g sušeného droždí, špetka soli
POSTUP:
1. Připravíme kvásek, droždí rozmícháme s dvěma lžícemi vlažné vody a necháme odpočinout 15 minut.
2. Do kvásku přisypeme přesátou mouku a zbytek vlažné vody, vše propracujeme v hladké těsto a necháme odpočinout.
Těsto rozdělíme na tři díly a vyválíme kulaté nebo obdélníkové tvary, které potřeme směsí crème fraiche (kysaná smetana) a fromage blanc 40% (tvaroh), posypeme cibulí nakrájenou na měsíčky a slaninou nakrájenou na malé hranolky, potom dáme na 8-10minut péct do předem rozehřáté trouby na 250°C.
V brasserii La Gare tarte flambée připravují z originálních surovin, podle tradičních receptur, v různých úpravách, například se sýrem Munster, se špekem a cibulí, s houbami, se šneky a špenátem nebo s jablky, skořicí a Calvadosem... Všechny vynikají jedinečnou chutí a všechny stojí za vyzkoušení!
Ideální kombinaci s tarte flambée tvoří lehké bílé víno typu Pinot Blanc nebo Riesling z Alsaska, které v La Gare samozřejmě také podávají.
foto 2media, shutterstock
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.