Uvařte si: Polentové gnocchi s rajčatovou omáčkou

Uvařte si: Polentové gnocchi s rajčatovou omáčkou

17.04.2020 Jana Čiháková

Italská kuchyně patří právem k nejoblíbenějším. Pokud chcete ale tělu odlehčit, připravte si namísto bramborových noků gnocchi z polenty.

Ingredience:

  • 1 konzerva drcených rajčat
  • 5 lžic olivového oleje 
  • 100 ml zeleninového vývaru 
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce petržele
  • 30 g ricotty
  • špetka soli
  • 600 ml vody
  • 100 g másla
  • 40 g parmazán
  • 150 g polenty

Postup:

Omáčka: Cibuli nakrájejte na drobno, česnek na plátky, papriku na kostičky. Na oleji společně s česnekem osmažte cibuli. Přidejte nasekané bylinky, papriku a rajčata. Zalijte vývarem, přikryjete pokličkou a nechte provařit 20 minut na mírném ohni. Těsně před podáváním přimíchejte ricottu a přisolte, je-li to nutné. Omáčku a noky podávejte zvlášť. 

Noky: Instantní kukuřičnou polentu postupně pomalu vsypte do 600 ml vroucí osolené vody a stále míchejte. Za 3 minuty je polenta hotová. Uvařenou polentu vyklopte na pečicí papír a nechte vychladnout. Pak vykrojte placičky, které naskládáte do zapékací mísy nebo menšího pekáčku vymazaného máslem. Posypte parmazánem, polijte bylinkovým máslem a dejte do vyhřáté trouby na 220 °C na funkci gril po dobu 12 minut. 

Bylinkové máslo: V kastrůlku si rozpusťte máslo, česnek prolisujte a lehce orestujte. Přidejte nasekané bylinky, promíchejte a stáhněte z ohně. Máslem rovnoměrně polijte polentu. Lze podávat jako samostatné jídlo, předkrm, nebo i s plátkem masa opečeného na grilu.

Zdroj: Probio


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.