02.01.2019 Jana Čiháková
Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.
Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna. Kromě klasické zabijačky, která se bez krup prakticky neobejde, se ale z českého jídelníčku téměř vytratily, což je velká škoda, protože jsou kaloricky nenáročné a velmi chutné. Pokud máte rádi rizoto, smetanové krupoto s houbami a bílým vínem vám bude chutnat určitě. Navíc je velmi snadné na přípravu.
Ingredience: 350 g krup • 1 cibule • 4 stroužky česneku • 1 snítka tymiánu • ½ lžičky drceného kmína • 700 ml vývaru • 150 ml 30% smetany • 200 ml bílého vína (+ 50 ml na podlití hub) • 250 g hřibů • 80 g másla • 70 g sýra Grand Moravia • 2 kapky kmínového oleje • sůl, pepř
TIP! Pokud neradi cedíte kmín mezi zuby, zkuste kvalitní silný kmínový olej z Petrávče, který získal ocenění Regionální potravinou. Stačí jen pár kapek.
Postup: Kroupy nasypte do mísy, zalijte vodou a nechte máčet asi 4 hodiny. Poté je sceďte. V hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla spolu s kmínovým olejem a nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přisypte kroupy, vše podlijte vínem, promíchejte a nechte z vína vyvařit alkohol. Zalijte kroupy vývarem, přidejte celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vařte do změknutí (asi 45 min). Na závěr vaření přilijte smetanu a vše svařte do zhoustnutí. Poté vyjměte tymián, odstavte a vmíchejte nastrouhaný sýr. Houby nakrájejte na čtvrtiny a orestujte je na zbylém másle spolu s kmínem. Podlijte vínem, osolte je a opepřete. Orestované houby podávejte na kroupotu.
STŘIHNĚTE SI KVALITU A VYHRAJTE ŠKODU KAROQ
První ze tří soutěžních vozů, s titulem Auto roku 2018 v ČR, už má svého majitele! Ve hře jsou další dva automobily ŠKODA KAROQ a mnoho jiných atraktivních cen. Nakupujte potraviny označené logy kvality a soutěžte až do 3. 2. 2019. Herní kartu si stáhnete na www.akademiekvality.cz, kde se dozvíte více informací.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.