UVAŘTE SI S NÁMI: SMETANOVÉ KROUPOTO S HOUBAMI

UVAŘTE SI S NÁMI: SMETANOVÉ KROUPOTO S HOUBAMI

02.01.2019 Jana Čiháková

Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.

Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna. Kromě klasické zabijačky, která se bez krup prakticky neobejde, se ale z českého jídelníčku téměř vytratily, což je velká škoda, protože jsou kaloricky nenáročné a velmi chutné. Pokud máte rádi rizoto, smetanové krupoto s houbami a bílým vínem vám bude chutnat určitě. Navíc je velmi snadné na přípravu.

Ingredience: 350 g krup 1 cibule 4 stroužky česneku 1 snítka tymiánu ½ lžičky drceného kmína 700 ml vývaru 150 ml 30% smetany 200 ml bílého vína (+ 50 ml na podlití hub) 250 g hřibů 80 g másla 70 g sýra Grand Moravia 2 kapky kmínového oleje sůl, pepř

TIP! Pokud neradi cedíte kmín mezi zuby, zkuste kvalitní silný kmínový olej z Petrávče, který získal ocenění Regionální potravinou. Stačí jen pár kapek.

Postup: Kroupy nasypte do mísy, zalijte vodou a nechte máčet asi 4 hodiny. Poté je sceďte. V hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla spolu s kmínovým olejem a nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přisypte kroupy, vše podlijte vínem, promíchejte a nechte z vína vyvařit alkohol. Zalijte kroupy vývarem, přidejte celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vařte do změknutí (asi 45 min). Na závěr vaření přilijte smetanu a vše svařte do zhoustnutí. Poté vyjměte tymián, odstavte a vmíchejte nastrouhaný sýr. Houby nakrájejte na čtvrtiny a orestujte je na zbylém másle spolu s kmínem. Podlijte vínem, osolte je a opepřete. Orestované houby podávejte na kroupotu.

STŘIHNĚTE SI KVALITU A VYHRAJTE ŠKODU KAROQ

První ze tří soutěžních vozů, s titulem Auto roku 2018 v ČR, už má svého majitele! Ve hře jsou další dva automobily ŠKODA KAROQ a mnoho jiných atraktivních cen. Nakupujte potraviny označené logy kvality a soutěžte až do 3. 2. 2019. Herní kartu si stáhnete na www.akademiekvality.cz, kde se dozvíte více informací.


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

ESPRESSO S TONICEM DOHROMADY? ANEB DRINK, DO KTERÉHO SE ZAMILUJETE

10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.