Už jen Slováci proti pražské šunce

Už jen Slováci proti pražské šunce

07.05.2014 ČTK

S ostatními státy se Česko dohodlo na udělení ochranné známky EU.

Návrh českých uzenářů, kteří chtějí získat ochrannou známku Evropské unie (EU) pro pražskou šunku stále odmítá Slovensko. S ostatními třemi státy, které se záměrem tuzemských výrobců nesouhlasily, se Česko dohodlo na kompromisech. ČTK to řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud a následně potvrdilo ministerstvo zemědělství (MZe) 
    "Slovenské námitky k naší žádosti o zápis pražské šunky se týkaly například produkce šunky v nižší jakostní kategorii na Slovensku. Zápis pražské šunky by také pro slovenské výrobce představoval významné hospodářské ztráty," řekl ČTK mluvčí MZe Hynek Jordán. Česká strana podle něj naopak trvala na zachování přísnější receptury, tak jak ji navrhla. "I přes značné úsilí k dohodě k ní kvůli odmítavému postoji Slovenského svazu zpracovatelů masa nedošlo," podotkl. Spor bude nyní muset rozhodnout Brusel. 
    Se zápisem uzenářského výrobku původně nesouhlasilo také Německo, Rakousko a Itálie. S těmito státy se ale podařilo dosáhnout kompromisu. Vypořádání námitek nyní posuzuje Evropská komise. Žádost bude podle Jordána ještě patrně muset projednat příslušný výbor komise. 
    V Česku se podle dřívějšího vyjádření MZe označení pražská šunka používá pro šunku nejvyšší jakosti vyrobenou z vepřové kýty, kde je původní tradiční oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. V zemích, které měly proti zařazení výrobku na seznam EU výhrady, většinou řezníci tento postup nepoužívají. Například na Slovensku šunku naráží do polyamidového obalu, uvedlo ministerstvo. 


    Pražská šunka se podle různých zdrojů vyrábí od druhé poloviny 19. století. Nejznámějším výrobcem pražské šunky býval Antonín Chmel, který měl firmu v Praze nad Nuselskými schody. Zejména v meziválečném období byla pražská šunka významným exportním artiklem.
    Zaručená tradiční specialita je označení, které není spojené s určitou zeměpisnou oblastí. Pokud zákazník koupí takto označený produkt, měl by mít zaručeno, že výrobek je tradičním způsobem podle schválené receptury vyráběn nejméně 30 let. Evropská unie rozlišuje kromě tradiční zaručené speciality ještě chráněné zeměpisné označení (PGI) a chráněné označení původu (PDO). Tyto dvě ochranné známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Jedno ze tří označení může v současnosti užívat 33 českých výrobků. Celkem je na unijním seznamu více než 1200 produktů. Podle Jordána je ve fázi příprav žádost o registraci pro brambory z Vysočiny.


Mohlo by vás zajímat

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.