Už jste někdy ochutnali

Už jste někdy ochutnali "boží milosti"? Recept od Pavla Berkyho

10.06.2020 Jana Čiháková

Říká se jim také fánky a tradičně se pekly v době masopustu. S trendem návratu ke staročeským receptům ale ožívají. Vyzkoušejte je. provoní celý byt a jejich křupavost je návyková. Určitě si je oblíbíte a zařadíte do svého jídelníčku častěji.

Časová náročnost: 30 min + odležení těsta 10 - 15 minut

Počet porcí: cca 20 ks fánků

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 ČL jedlé sody bikarbony
  • 2 PL zakysané smetany
  • 70 ml kefírového mléka
  • kůra z jednoho citronu
  • přepuštěné máslo
  • 50 cl Amaretta

 

Postup:

Přepuštěné máslo

Kostku másla nakrájíme na menší kostičky a dáme do menšího kastrolu. Necháme zcela rozpustit a na mírném ohni necháme probublávat až kým nedostane zlatavou až nahnědlou barvu. Máslo nemícháme! Počas vaření můžeme odebírat pěnu, která se vytvoří na povrchu. Přepuštěné máslo scedíme přes jemné plátno do nového kastrolu.

Fánky

Nové máslo pokojové teploty utřeme s práškovým cukrem. Do mísy prosejeme mouku spolu se sodou. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu a kefírové mléko. Přidáme utřené máslo s cukrem, panák Amaretta a do směsi nastrouháme citronovou kůru. Vše pořádně promícháme. Směs přendáme na pracovní plochu a rukama uhněteme vláčné nelepivé těsto. Těsto pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce přibližně 2 - 3 mm. Plát nakrájíme na čtverce o velikosti přibližně 7x7 cm. Pomocí nože uděláme v každém čtverci uprostřed diagonálně malý zářez. Následně jeden konec čtverce přetáhneme přes otvor uprostřed a vytvoříme tak tvar fánky. Takto připravené fánky necháme 10 - 15 min odpočívat pod čistou utěrkou.


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.