19.08.2020 Jana Čiháková
Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat a používat v mnoha podobách, včetně těch nejméně očekávaných. Přinášíme pár nápadů na mnohdy opravdu neobvyklé letní osvěžení.
Znáte „cheese tea“? Je velmi oblíbený na Tchaj-wanu a v Singapuru, ale i v ulicích a kavárnách New Yorku. Samozřejmě nejde o čaje s kousky gorgonzoly nebo pecorina, ale o krémy a pěny vytvořené z mascarpone, ricotty a dalších čerstvých mléčných výrobků, které jsou obohaceny nastrouhanými sýry typu cheddar. Spojení chutí je po překonání počáteční nedůvěry zajímavé. Nápoje a rozmanitá použití sýrů a mléčných výrobků jsou mnohá, počínaje osvěžujícími energetickými drinky pro letní měsíce.
MED NA LEDU Do mixéru nalijte 120ml čerstvého mléka, přidejte 80ml zákysu, 1 lžíci medu, pár kostek ledu a rozmixujte.
LESNÍ OVOCE Rozmixujte syrovátku s ostružinami a rybízem. Přidejte cukr dle chuti, opět rozmixujte a podávejte ve vysoké sklenici s nasekaným ledem.
BUBLINKY Do 100ml syrovátky přidejte stejné množství perlivé vody, trochu cukru a špetku skořice. Přidejte kostky ledu a podávejte.
ZÁKYS, MÁTA, ČOKOLÁDA Rozmixujte zákys s několika lístky máty, trochou cukru a pár kostkami ledu. Přidejte hoblinky hořké čokolády, ozdobte dvěma lístky máty a podávejte dobře vychlazené
Tak, jako se sýry mění v tekuté nápoje, mléko se naopak po několika krocích přemění v kostičky sladkého pamlsku. Připravte si smažené mléko: opatrně smíchejte 100g cukru, 50g mouky, 4 šálky čerstvého mléka La Formaggeria Gran Moravia a oříšek másla. Směs vlijte na pánvičku a na mírném žáru ohřívejte do zhoustnutí. Směs překlopte na plochý talíř a nechte vychladnout. Vzniklé těsto rozkrájejte na kostičky, obalte je ve vejci a pak v mouce. Smažte je na pánvi na másle dozlatova, poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé.
Chcete zkusit, jestli je spojení čaje a sýru, navzdory prvnímu zdání, dokonalým partnerstvím? Nabízíme jeden z mnoha možných receptů na cheese tea. Uvařte 300ml černého nebo zeleného čaje, lehce oslaďte a přelijte do vysoké sklenice s kostkami ledu. V jiné nádobě smíchejte 80ml čerstvého mléka a lžíci čerstvé smetany. V další nádobě pak smíchejte 50 g jogurtu a 30 g ricotty s trochou cukru a špetkou soli, přidejte směs mléka a smetany a opatrně míchejte, až vznikne krémová směs, která by neměla být ve výsledku příliš hustá. Krém naneste na čaj, nemíchejte, nechte, aby krém zůstal na povrchu.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.