10.01.2023 Jana Čiháková
Tento pokrm je sice často vnímán jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.
400 g bílého jogurtu 10 % tuku*
½ stroužku česneku
4 vejce
4 lžíce octa
60 g másla
1 lžíce mleté červené papriky**
Arabský chléb / bílé pečivo
Sůl
*Na tradiční přípravu Cilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme. V Praze je obchod Anatolia Food Market, kde jej seženete. Prodávají tam tradiční turecké potraviny, tak pokud bydlíte někde kolem, určitě zajděte!
**V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem Aleppo. Dají se u nás koupit online nebo v obchodě, který jsem zmiňovala výše. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.
Pošírování je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 °C), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr. Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce.
Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Starší vejce mají totiž tekutý bílek a kvůli tomu se pak bílek vodě spíš rozpadne, než aby držel pohromadě kolem žloutku. V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2–4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 °c (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Pozor, pokud uděláte moc silný vír, může se vejce roztrhat.
Další možnost, jak připravit ztracené vejce je ta, že vejce vyklepnete do misky a až poté nalévate do vody. Poté je postup stejný.
Třetí variantou je děrovaná naběračka, která vejce zbaví tekutějších částí bílku, které by se z vejce ve vodě stejně oddělily.
Vejce je potřeba ve vodě nechat 2–4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2 – 2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3 – 4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.
Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkátkem na česnek, ale utřený je lepší) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně dochuťte ještě solí. Někdo přidává také bylinky – mátu, petrželku nebo kopr, ale tradiční verze je bez bylinek.
Máslo vložte do rendlíku a nechte pomaluj rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plamenu nechce lehce probublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.
Na talíře / do misky naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem.
Obměna: Pokud nejste fanouškem vajec, můžete místo nich zkusit vařenou cizrnu. I tato varianta patří mezi tradiční turecká jídla. Při použití rostlinné verze másla a jogurtu můžete recept pak přeměnit na veganský.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.