Už jste zkoušeli domácí kompostování? Lze jim snížit až 70 % odpadu

Už jste zkoušeli domácí kompostování? Lze jim snížit až 70 % odpadu

30.03.2020 Jana Čiháková

Domácí kompostování je celosvětovým hitem. Přispějete k likvidaci odpadu a ještě získáte kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Pořiďte si vermikompostér a přeměnu bio odpadu tak zvládnete klidně i uprostřed obýváku.


Vermikompostování značí přeměnu bio odpadu na organické hnojivo za pomoci žížal. Hnojivo je vyživené o minerální látky, enzymy (simulátory růstu) a další živiny. Exkrementy žížal v sobě obsahují hormony stimulující růst a volné aminokyseliny, které vysoce zvyšují růst rostlin.

Vermikompostér se hodí kamkoliv, kde produkujeme biologicky rozložitelný odpad. Například do bytu, kanceláře nebo i do škol a školek, kde je využíván i ke vzdělávání dětí. Rostliny, které jsou hnojeny tímto substrátem, jsou zdravější a nenapadají je nemoci a patogeny. Mají mnohem větší biomasu, více květů, plodů a také o mnoho více vitamínů než rostliny, které se hnojí umělými hnojivy.


Žížaly jako základ správného vermikompostování

K vermikompostování se hodí především hnojůvky žížaly, nebo nejlépe speciální vyšlechtěné Kalifornské žížaly, které se rychle množí, jsou větší a dokáží intenzivně přeměňovat bioodpad na vermikompost. Nejlépe se jim daří v pokojové teplotě okolo 20 ° C.

Správně vedený vermikompostér nezapáchá a netvoří se v něm plíseň. Žížalám nejvíce chutnají čajová a kávová sedlina. V čajových sáčcích se žížaly často rozmnožují. Vhodné jsou slupky od jakékoliv zeleniny, ovocné slupky, ohryzky, zelená nať a také rozdrcené skořápky od vajec, které hnojivo doplňují ještě o vápník. Naopak se vyhněte mléčným výrobkům, chuťově výrazným potravinám (zázvor, citrusy), kostem, masu a tuku.


Kompostér by neměl být zbytečně přehlcován, ideální denní dávka je asi 250-500 gramů potravy, což představuje zhruba 2-3 centimetrovou vrstvu bio odpadu. Žížaly se samy redukují podle dostatku potravy. Když jim dodáváte hodně potravy, množí se, a když je necháte po dobu dovolené bez potravy, samy se zredukují na ideální množství. Bez potravy žížaly vydrží kolem 1 měsíce.


Tip: Ze začátku kompostování nevhazujte košťálové zbytky zeleniny a slupky od brambor. Malý počet žížal nemůže svými enzymy kompost rozložit a tyto zbytky by pak mohly začít hnít či zapáchat.

Zdroj: Zemito


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.