13.11.2012 Redakce
Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby.
Specialistka na výživu Margit Slimáková publikovala nejnovější výživová doporučení u nás. Zdravý talíř je zdraví prospěšnější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. Doporučení Zdravého talíře jsou snadno převeditelné do praxe a vhodné k použití i při stravovacích omezeních.
Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, lokální a bipotraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!
Výživová pyramida již neodpovídá moderním poznatkům o zdravé stravě. Dodržování pravidel podle této pyramidy se podílí na epidemii obezity a cukrovky a může také přispívat k rozvoji srdečně cévních onemocnění.
První výživová pyramida vznikla již v roce 1974 ve Švédsku. Známější je americká verze z roku 1980 a o něco zdravější Středozemní pyramida z roku 2000 s výrazným posunem k rostlinné stravě. Přesto je na stránkách českých ministerstev zdravotnictví a zemědělství nadále doporučována obdoba nejstarší švédské pyramidy:
Za téměř 40 let historie výživové pyramidy se na ni nashromáždilo množství oprávněné kritiky. Zásadní výhrady vůči pyramidě uvádí následující srovnání se Zdravým talířem:
Výživová pyramida | Zdravý talíř |
---|---|
odborně zastaralá doporučení | odpovídá moderním poznatkům |
je nutné znát počet porcí a jejich velikost pro jednotlivé potravinové skupiny | díky grafice odpovídající skutečnému talíři není potřeba složitě počítat porce |
důraz na příjem polysacharidů se podílí na epidemii obezity a cukrovky | zdraví prospěšný důraz na příjem zeleniny, které má většina z nás málo |
nerozlišování mezi typy polysacharidů vede k nadměrné konzumaci bílé mouky | u polysacharidů je doporučen příjem rozmanitých a přirozených obilovin |
maso a mléko je zobrazeno zavádějícím způsobem tak, že vypadá jako nenahraditelná součást jídelníčku | začlenění masa a mléka do kategorie bílkovin ponechává možnost volby mezi rostlinnou a živočišnou stravou |
doporučení omezovat sladkosti i tuky vedlo k popularitě nezdravých nízkotučných diet a | doporučuje konzumaci zdravých tuků a olejů, zatímco škodlivé trans tuky a sladkosti vylučuje |
u ovoce a zeleniny chybí upozornění na obsah zdraví prospěšných fytochemikálií | u zeleniny i ovoce je zdůrazněna barevnost, různost a výživová hodnota |
chybějící informace o tekutinách | výčet vhodných a nevhodných tekutin |
důraz na kvantitu a prevenci podvýživy | důraz na kvalitu a zdravotní prevenci |
Více naleznete na http://www.margit.cz/zdravy-talir/.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.