V kuchyni už od mala: Pěstujte dětem kladný vztah k vaření

V kuchyni už od mala: Pěstujte dětem kladný vztah k vaření

08.05.2020 Jana Čiháková

Máme pro vás recepty, které zvládnou i ti nejmenší. Nejen, že se zabaví, ale také se hravou formou naučí spoustu nového.

Pro děti jsou rodiče velkým vzorem, od kterých si přebírají návyky i zkušenosti. Buďte jejich inspirací a připravujte jídlo z hodnotných potravin, které pochází z ekologických farem. Vysvětlete dětem, proč jsou kvalitní potraviny pro náš život důležité, proč je nezbytné přírodu chránit i proč je výhodné nakupovat lokálně.

Eko farmy poskytují zvířatům maximální péči. Většinu života mohou trávit ve svém přirozeném prostředí – na pastvinách. Nejsou tedy vystavena stresu, který by měl negativní dopad na hodnotu mléčných i masných výrobků. I pěstování plodin probíhá pod přísnými kontrolami, kdy není povoleno používat žádná průmyslová hnojiva, chemické přípravky či například syntetické pesticidy. Veškerý proces je založen výhradně na přírodní bázi. Tím přispívají k zachování biodiverzity a zlepšení půdního i vodního ekosystému. Kvalitní potraviny seženete nejen přímo u farmáře, online přes e-shop, ale také v obchodech. Poznáte je jednoduše podle označení logy biolistu nebo biozebry.

Probuďte v dětech kreativitu

Sladké dobroty nebo jednoduchý oběd? Vyzkoušejte s dětmi recepty, které je budou bavit. Doporučujeme vybírat z méně složitých jídel. Zdlouhavé přípravy by je také mohly odradit. Vyzkoušet můžete různé pochutiny, jako jsou zdobené cup cakes, dortíky nebo nanuky.

Říkáte si, že nevíte, jak děti zapojit? Možností je více, než si myslíte. Válení těsta, vymazávání plechu, příprava sušenek, mazání pečiva anebo míchání ingrediencí. Můžete jim zábavnou formou vyprávět o surovinách a popisovat, co právě děláte.

Děti si mnohdy ani neuvědomují, co je to vlastně sýr nebo třeba jogurt, jak vzniká a kdo se na výrobě podílí. Můžete jim tak přiblížit, jak probíhá péče o hospodářská zvířata. Kdo produkuje mléko, jak se zpracovává a jakým způsobem vznikají hotové výrobky.

Náš tip: Oblíbené palačinky

Jestli děti opravdu něco milují, tak jsou to palačinky. Uvidíte, že se při jejich výrobě zasmějete, a hlavně vám doslova zmizí pod rukama. Můžete vyzkoušet sladké i slané varianty. Děti zapojte při výrobě těsta, mazání a zdobení hotových palačinek.

Ingredience:

  • 300 ml bio mléka

  • 125 g bio hladké mouky

  • špetka soli

  • 2 ks bio vejce

  • Bio rostlinný olej na smažení (slunečnicový či řepkový, popř. směs – obohatí recept o Omega 3-mastné kyseliny)

  • bio marmeláda

  • bio ovoce na ozdobu (např. borůvky, maliny, jahody)

Ve velké míse promícháme mouku se špetkou soli. Bokem si připravíme vejce, do kterých přilijeme mléko. Pomocí vidličky dobře prošleháme. Takto připravenou směs postupně přidáváme do mouky a zapracujeme pomocí nerezové metličky. Vzniklé těsto musí být bez moučných žmolků, tedy asi v konzistenci smetany. Posléze necháme zhruba půl hodiny odpočinout na chladném místě. Na rozpálenou pánev přidáme lžíci rostlinného oleje. Až se rozpustí, zmírněte plamen a pomocí naběračky přidáme těsto. Naklánějte pánev do stran, aby se dostalo až do okrajů. Palačinku opékejte do té doby, než horní strana zaschne, poté obraťte. Před další palačinkou pánev pokaždé vytřete papírovou utěrkou a použijte už jen poloviční dávku tuku. Takto připravené palačinky skládejte na sebe a uložte v teplé troubě. K mazání použijte bio marmeládu anebo tvaroh a ozdobte ovocem.

Náš tip: Pečené langoše s domácím kečupem

Ingredience na těsto:

  • 2 hrnky bio pšeničné mouky

  • 1 hrnek perlivé vody

  • 1 ks bio sušeného droždí

  • tvrdý bio sýr na nastrouhání

Ingredience na kečup:

  • 150 g rajčatového pyré

  • 140 g rajčatového protlaku

  • 1 ks bio cibule

  • 2 lžíce jablečného octu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • hřebíček

  • 1 špetka tymiánu

  • 1 špetka skořice

  • 1 ks bobkový list

  • sůl

  • pepř

Začněte s těstem. Mouka se smíchá se solí a posléze se vmíchá sušené droždí. Následují tři lžíce panenského olivového oleje a jako poslední perlivá voda. Nakonec těsto zpracujte ručně. Musí se odlepovat a držet ve tvaru koule. Když bude moc lepivé, přidejte více mouky. Takto připravené těsto nechte odpočinout asi 1 hodinu. Mezitím si připravte kečup.

V hrnci rozehřejte olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Smažte asi 3 minuty a posléze přidejte rajčatový protlak a ocet. Snižte stupeň a míchejte zhruba 2 minuty. Do směsi vmíchejte pyré a připravené koření. Na malém plamenu vařte další 2 minuty. Na závěr přidejte sůl a pepř podle chuti a rozmixujte tyčovým mixérem. Hotový kečup propasírujte sítem a rozlijte do připravených sklenic.

Jakmile je těsto odpočaté, rozpálíme troubu asi na 220 °C a z připravené směsi vytvoříme placky. Těsto by nemělo být tenké, ale hrubé přibližně 1 cm. Takto připravené placky necháme odpočinout 15 minut a poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 5 minut, dokud se nenafouknou a nechytí zlatavý odstín.

Na závěr přidáme kečup a nastrouhaný sýr.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 




Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.