04.12.2020 Jana Čiháková
Singapur patrně jako první země na světě schválil prodej laboratorně vytvořeného kuřecího masa. Kuřecí nugetky, kvůli kterým nemusela na porážku žádná drůbež, může zákazníkům v městském státě nabídnout kalifornská společnost Eat Just. Informovala o tom agentura Reuters.
"Kuřecí kousky" od Eat Just jsou vyrobeny ze zvířecích buněk a Singapurci je zpočátku budou moci ochutnat jen v restauracích. Kdy přesně se k zákazníkům dostanou, není zatím jasné. Podle společnosti se ale jedná o první případ, kdy tuto náhražku masa k prodeji schválily státní úřady.
Alternativa masa by měla stát stejně, jako "prémiové" kuřecí, uvádí šéf Eat Just Josh Tetrick. Pokud bude o něj bude zájem, ceny se podle očekávání do budoucna s větším výrobním objemem sníží, dodává.
Poptávka po alternativách klasického masa v poslední době stoupá s tím, jak se spotřebitelé zajímají o jeho dopady na zdraví, životní prostředí i o životní podmínky chovných zvířat. Rostlinné náhražky, které zpopularizovaly společnosti jako Beyond Meat nebo Impossible Foods se tak stále častěji objevují jak v restauracích, tak v supermarketech. Maso vytvořené v laboratoři, kterému se říká i čisté maso nebo maso bez porážky, je však i kvůli vysokým nákladům teprve na vzestupu.
O laboratorně vytvořené rybí, hovězí nebo kuřecí maso se celosvětově snaží několik desítek firem, které doufají, že si najdou místo na do budoucna hodnotném trhu. Segment masových alternativ by podle britské finanční a bankovní společnosti Barclays mohl do roku 2029 dosahovat hodnoty 140 miliard dolarů (3 biliony korun).
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.