Vánoční pečení bez cukru? Toto linecké se bez něj obejde!

Vánoční pečení bez cukru? Toto linecké se bez něj obejde!

11.11.2021 Jana Čiháková

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, které mimo jiné obsahuje spoustu cukru. Dají se ale využít různé alternativy, které budou plnit stejnou úlohu. Cukroví přesto bude chutné a ke všemu se přizpůsobí vašemu zdravému životnímu stylu.

Jedním příkladem, jak využít alternativu slazení je například sladidlo Irbis stévie, které je nejen výrazné svou sladkostí ale je také čistě přírodní. Proč si nepochutnat například na lineckém cukroví bez výčitek, a ještě ke všemu zdravě? Proto jsme si pro Vás připravili recept, který Vás překvapí svou chutí a také jednoduchou přípravou.

Ingredience

  • 450 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 300 g tuku (Hera, máslo, 80% margarín)
  • 2 vejce
  • kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu

 

Postup:

Na vále z mouky vytvarujeme ohrádku. Do této vložíme ostatní suroviny a rychle zpracujeme na stejnorodé polotuhé těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu do druhého dne rozležet. Poté rozválíme na vále těsto na tloušťku cca 5 mm, vykrajujeme tvořítky zvolené tvary a ty ukládáme na čisté plechy. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C a po vychladnutí plníme zvolenou náplní, např. meruňkovým džemem bez cukru.

 


Mohlo by vás zajímat

DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

BURČÁK JE TADY! NENALEŤTE ALE NEPOCTIVCŮM A CHTĚJTE ZÁRUKU ČESKÉHO VÝROBKU

09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.