25.11.2020 Jana Čiháková
Navzdory nejistotě, zda se otevřou v dohledné době restaurace a hospody, připravují malé i střední pivovary na jihu Moravy vánoční speciály. Většina z nich potřebuje na přípravu delší čas než pro standardně nabízená piva, řekli ČTK zástupci několika oslovených pivovarů.
"Už ve čtvrtek 26. listopadu narazíme náš poslední letošní speciál PH 16 Petr Bock. Obsahuje kromě tradičního plzeňského sladu z humnové sladovny i slad mnichovský a karamelový. Zraje tři měsíce. Pivo stáčíme až těsně předtím, než jde k zákazníkovi, takže podle situace budeme plnit buďto sudy nebo lahve," uvedl majitel a hlavní sládek pivovaru Hauskrecht Petr Hauskrecht.
Největší pivovar v kraji, Starobrno patřící do skupiny Heineken, kromě tradičního vánočního balení piva pro spotřebitele připravuje také novinku sudovou. "Půjde o vůbec nejvíc hořké pivo v novodobé historii Starobrna. Jak totiž vyplynulo z našeho průzkumu, pivaři si žádají hodně hořká piva. Název nového ležáku zveřejníme v okamžiku, kdy ho usadíme ve starobrněnských hospodách," uvedl ředitel Starobrna Karel Honegr.
Slavkovský pivovar zase od příštího týdne začne prodávat nakuřovanou tmavou třináctku a na začátku prosince pak ležák s medem.
Jako každoročně připraví speciál i brněnský pivovar Moravia. "Chystáme vánoční pivo s hruškovou šťávou. Kromě chuti hrušky obsahuje i vánoční koření. Vzhledem k tomu, že šťávu odebíráme od místního výrobce, který má hruškové sady, je chuť každý rok trochu jiná, letos například méně sladká než loni," přiblížil vrchní sládek Jan Grmela.
Ty nejmenší pivovary jsou s přípravou speciálů o něco opatrnější. "Vánoční speciály vaříme každý rok, letos jsme pořád byli zakleklí ve startovní pozici, zda vařit, nebo ne. Od uvaření ke konzumentovi to totiž trvá měsíc. Ale nakonec jsme vánoční speciál uvařili a doufáme, že ho nějak prodáme. Zatím jde jen o jednu várku a podle situace ho buď stočíme do sudů nebo do lahví," konstatoval majitel hodonínského pivovaru Křikloun Karel Zykmund.
Restaurace a hospody by se mohly otevřít, pokud by Česká republika v Protiepidemickém systému sestoupila na stupeň tři, což by znamenalo hodnotu indexu mezi 41 a 60. Jeho hodnota se poslední tři dny drží na 57, což je těsně pod hranicí třetího stupně.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.