13.01.2014 Jaroslav Panenka
Frgále a špagety herce Davida Suchařípy.
Doba přípravy: 2 hodiny, na 2 koláče
Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 60 g másla, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 ml mléka, 1/2 balíčku droždí, špetka soli, 2 lžíce rumu, 4 lžíce másla na rozpuštění, 1/4 kg sušených hrušek, 1 vanilkový cukr, špetka badyánu, špetka skořice, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce smetany, na drobenku: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky
Postup: Do vlažného mléka přidáme droždí, lžičku cukru a v teple necháme vzejít kvásek. Zbylý cukr utřeme s máslem a žloutky, směs poté přidáme do kvásku spolu se zbytkem mléka. Promícháme s přisypanou moukou a solí a těsto důkladně vypracujeme a necháme ho, přikryté utěrkou, zhruba hodinu kynout. Sušené hrušky vaříme do měkka ve vodě společně se skořicí a badyánem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky a ještě na 20 minut odložíme. Uvařené hrušky rozemeleme v mlýnku na maso, přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citrónové šťávy. Bochánky těsta rozválené na tenko přesuneme na plech s pečicím papírem a potřeme je vychladlou náplní až do okrajů, posypeme drobenkou. Pečeme 40 minut v troubě rozehřáté na 170 °C. Vychladlé frgále pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.
Doba přípravy: 15 minut, pro 3 osoby
Ingredience: 500 g špaget, 3–4 stroužky česneku, mletý černý pepř, řeřicha či jiné bylinky, olivový olej, 1 sušená feferonka, sůl, 150 g parmazánu
Postup: Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku. Vsypeme scezené těstoviny i se 2 až 3 dl vody, ve které se vařily. Osolíme a opepříme. Přidáme řeřichu či jiné bylinky a prohřejeme. Poté vypneme oheň a za stálého míchání vsypeme nastrouhaný parmazán.
27.07.2015 | Kalamáry, krevety a slávky na talíři podle herečky a muzikálové hvězdy Markéty Procházkové.
23.07.2015 | Dobrota nejen na neděli podle herce Jana Ciny.
24.07.2015 | Jako příloha se hodí salsa, rýže nebo bramborový salát, doporučuje herec Jan Cina.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.