21.08.2013 ČTK
Pražská výstava o medu nabídne fotky, videa i ochutnávku.
Informační plakáty, fotky i ochutnávku různých druhů medu nabídne výstava Včely v Praze, kterou 20. srpna zahájí Galerie 1 ve Štěpánské ulici. Návštěvníci budou moci zhlédnout fotografie Veroniky Souralové, modely včelích společenství, videa i přednášky. Jedním z organizátorů akce je zájmový kroužek Vyšehradští včelaříci, který dnes ukázku z výstavy představil v prostorách Jedličkova ústavu.
Výstava s dovětkem "Bez medu to nejde", jež potrvá do 13. září, mimo jiné představí různé druhy medu, kterého se v Česku každý rok spotřebuje asi tři čtvrtě kilogramu na osobu. Zhruba čtvrtina české produkce medu, která se pohybuje kolem sedmi až osmi tisíc tun, se vyváží. "Naprostá většina českého medu končí u německých spotřebitelů," řekl ČTK předseda Českého svazu včelařů Václav Švamberk.
Dodal, že větší poptávka je po nektarovém medu světlejší barvy, což souvisí i s jeho nižší cenou. Med medovicový, nesprávně označovaný jako lesní, je vzhledem k menší produkci dražší. Nektarový med obsahuje více cukru, vitaminů a bílkovin, je vzhledem k lepší stravitelnosti vhodný pro děti. Medovicový med, který je bohatší na minerály a stopové prvky, ocení lidé s infekčním onemocněním.
V Praze je nyní 15 oborových organizací, které sdružují kolem 385 včelařů. Ti provozují zhruba 3000 včelstev, která jsou i v pražských lesích, například v okolí Ďáblic nebo Kunratic. Včelařské řemeslo se pražské děti učí poznávat prostřednictvím čtyř kroužků, tři z nich pomohli založit Vyšehradští včelaříci. První pražský kroužek mladých včelařů, který vznikl v roce 2009, vosk a med z vlastních úlů poskytuje chráněným dílnám Jedličkova ústavu.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
30.06.2014 | V rámci třídenní akce vás čeká ucelený program, kde nebudou chybět potraviny a produkty od regionálních dodavatelů, vybrané místní delikatesy a gastronomie od mistrů kuchařů.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.