01.11.2021 ČTK
Ve věku 93 let zemřel restauratér Ado Campeol, kterému italská média přezdívají otec tiramisu. Campeol byl majitelem restaurace Le Beccherie v severoitalském Trevisu, kde slavný dezert vymyslela jeho manželka a šéfkuchař, upozornil zpravodajský server BBC.
Pokrm, jehož součástí jsou piškoty namočené v kávě a mascarpone, zařadila restaurace na svůj jídelní lístek v roce 1972. Od té doby se stal stálicí italské kuchyně a oblíbili si ho kuchaři po celém světě. Rodina si ho však nikdy nedala patentovat.
O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory, včetně tvrzení, že se podával jako afrodiziakum v nevěstinci ve městě Treviso. Všeobecně je však uznáváno, že recept vznikl v Campeolově restauraci.
Podle spoluvynálezce dezertu, šéfkuchaře Roberta Linguanotta, vznikl tento pokrm náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny. Linguanotto upustil do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone a když si všiml, že směs má příjemnou chuť, řekl to Campeolově manželce Albě. Dvojice pak dezert zdokonalila přidáním podlouhlých piškotů namočených v kávě a posypala ho kakaem. Nazvalo ho tiramisu, což v překladu znamená vytáhni mě nebo zvedni mě.
V roce 1981 se pokrm objevil v místním časopise Veneto, který se věnuje jídlu a vínu, jako jeden z nejznámějších italských dezertů.
Varianty tiramisu obsahují alkohol, ale původní recept, certifikovaný italskou gastronomickou akademií v roce 2010, je bez alkoholu, protože je určen dětem.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.