Ve víně je pravda, říká se. Ovšem někdy tvrdá. Co se nejvíc falšuje?

Ve víně je pravda, říká se. Ovšem někdy tvrdá. Co se nejvíc falšuje?

28.01.2019 Jana Čiháková

Jak ukázalo několik šetření z poslední doby, falšování vína se stalo efektivní a jednoduchou cestou, jak se obohatit. Nejčastějšími zjištěnými prohřešky bylo přidávání syntetických glycerolů, barviv, cukrů, vody či vydávání vín jihovýchodní Evropy za mok domácího původu. Novelizace vinařského zákona však situaci na českém trhu znatelně zlepšila. Zdá se, že se začíná blýskat na lepší časy, i když úplně vyhráno podle odborníků ještě zdaleka není...

Falšování potravin má historii stejně dlohou, jako lidstvo samo – první zmínky se nacházejí třeba už v textech pocházejících z dob Římského císařství. Bohužel nejde jen o útok na peněženku spotřebitele a o nekalou hospodářskou soutěž, ale i o možná zdravotní rizika spotřebitele..

Kvalita vína pomalu, ale jistě stoupá

Může být však útěchou, že nápoj, ve kterém je pravda, zároveň patří k nejčastěji kontrolovaným komoditám na trhu, neboť problém falšování vína je v České republice dlouhodobý. Česká a moravská produkce neodkáže pokrýt spotřebu, plochy vinohradů nelze už příliš navýšit a velká část vína se tedy musí dovážet. K celkovému zvýšení kvality vína přispěla i novelizace vinařského zákona, jež zpřísnila prodej sudového stáčeného vína a nové kontroly sudového vína omezily jeho falšování. SZPI hodnotí novelu vinařského zákona, která vstoupila v platnost loni v dubnu a naplno se rozjela od ledna, pozitivně. Přinesla totiž meziročně o polovinu méně nevyhovujících vín.

„Je zatím předčasné mluvit o zásadním zlepšení situace na trhu, údaje však naznačují trend, který bychom rádi udrželi,“ zhodnotil situaci ředitel SZPI Martin Klanica. Inspektoři v předchozích třech letech analyzovali zhruba 1500 vzorků vína – před novelou nevyhovělo až 39 procent, po ní už jen 18. Sami vinaři však nejásají – stěžují si na nadbytek byrokracie i na to, že museli opakovaně použitelné KEG sudy nahradit jednorázovými bag-in-boxy, ze kterých vzniká velké množství odpadu. Nepotvrdily se ale ani obavy o zániku vinoték kvůli přísnějším pravidlům prodeje vína – jejich počet převýšil 6000.

Pálava je problémová

Nová laboratorní metody akreditovaná právě SZPI dokáže odhalit zakázané syntetické aromatické látky ve víně. Tyto látky je možné přidávat do mnoha potravin, nikoliv však do vína. Od roku 2014 odhalila inspekce desítky nápojů, která právě uměla aromata obsahovala. „Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů a další se dotvářejí během fermentace a procesu zrání. Přidání umělých aromat náleží k nepovoleným postupům při výrobě,“ sdělil tiskový mluvčí inspekce Mgr. Pavel Kopřiva. Mezi nejčastěji tímto způsobem falšované odrůdy patřila Pálava.

 Aby byla kontrola vín efektivnější, zavedla SZPI do praxe metodu stanovující tzv. gama-laktony pro odhalování vína s přídavkem syntetického aroma metodou chirální plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Metodu využívá brněnská laboratoř, která se na falšovaná vína specializuje. Laboratoř ověřuje i geografický původ vína nebo nepovolené enologické postupy.


Mohlo by vás zajímat

S turisty přijelo i 250 kilo zkaženého sýra, celníci zabavili také 120 kilo medu z Turecka

17.08.2024 | Na německé dálnici A17, která vede jižně od Drážďan až k českým hranicím, našli celníci v bulharském autobuse 250 kilogramů zkaženého sýra. Agentuře DPA to dnes sdělila drážďanská celní správa. Ve stejném vozidle celníci nalezli i 120 kilogramů medu z Turecka. V jiném bulharském autobuse zajistili 40 kartonů cigaret v sáčcích schovaných za poslední řadou sedaček.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.