21.04.2021 Jana Čiháková
Správná výživa dítěte již od jeho narození je prevencí některých onemocnění v dospělém věku. Tedy pro správný vývoj je důležitý příjem živočišných bílkovin. Maso a masné výrobky jsou cenným zdrojem bílkovin, respektive aminokyselin. Rostliny a mikroorganismy jsou schopny si syntetizovat aminokyseliny z oxidu uhličitého, vody a dusíku, kdežto živočichové tedy i člověk, je musí přijímat potravou.
Pro člověka je nejdůležitějších 20 aminokyselin z nichž 8 aminokyselin je esenciálních. Esenciální aminokyseliny si člověk nedokáže sám vytvořit a je nutné je přijímat potravou. Trávením v potravě přijatých bílkovin dochází k uvolnění aminokyselin a člověk je pak využije k vlastní syntéze bílkovin. Běžná středoevropská smíšená strava (je zde zahrnut i příjem rostlinných bílkovin) pokryje potřebné množství esenciálních aminokyselin.
Při hodnocení potřeby příjmu proteinů nestačí počítat pouze s celkovým příjmem proteinů. K určení nutriční hodnoty proteinů se vychází ze skutečnosti, že organismus není schopen syntetizovat esenciální aminokyseliny, a proto se v proteinech stanovuje složení esenciálních aminokyselin pomocí aminokyselinového skóre. Nedostatečný příjem bílkovin zejména u dětí vede k poruchám duševního i tělesného vývoje, ke snížení odolnosti k infekcím.
Potřebné množství bílkovin ze stravy se liší podle věkové kategorie. Minimální denní potřeba bílkovin je uvedena v následující tabulce.
Denní spotřeba bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti |
Kojenec 2,0 – 2,2 g / kg |
Dítě 2,0 g / kg (potřebné množství klesá s věkem) |
Dospělý člověk 0,6 -0,8 g / kg |
Pro snadnější orientaci pro maminky je lepší uvádět potřebné množství bílkovin na porce. Jedna porce je 60 g masa. Pro děti od dvou do tří let postačí jedna porce masa. U dětí nad čtyři roky by denní příjem masa měl být jedna až jedna a půl porce masa. Pro dospělého člověka se doporučuje jedna až tři porce masa.
Masem se dle vyhlášky č. 326/2002 Sb. rozumí všechny části zvířat určené k výživě lidí. Jednodušeji řečeno se masem se rozumí kosterní svalovina a vnitřnosti jatečně upravených těl zvířat. Chemické složení masa a průměrný obsah jednotlivých živin je uveden v následující tabulce. Hodnoty jsou uvedeny na 100 g masa.
Druh masa | obsah vody v % | obsah bílkovin v % | obsah tuku v % |
Hovězí | 70 | 20 | 8 |
Vepřové | 57 | 15 | 25 |
Kuřecí | 72 | 22 | 3 |
Krůtí | 60 | 21 | 13 |
Rybí | 80 | 15 - 20 | 1 - 15 |
Maso není jenom zdrojem plnohodnotných bílkovin, ale také je důležitým zdrojem minerálních látek například železa, fosforu, zinku, hořčíku a síry. Dále je důležitým zdrojem vitamínů jak rozpustných v tucích A a D, tak vitamínů B komplexu. Tady bych se ráda zastavila zejména u vitamínu B12.
Denní potřeba vitamínu B12 je asi 1 µg, u kojenců a batolat je to 0,5 µg. Potřebu tohoto vitamínu pokrývá maso a masné výrobky ze 70 %. Tento vitamín je výhradně přítomen v potravinách živočišného původu. Obsah v mase bývá v rozmezí 5 – 20 µg , vnitřnosti obsahují vitamínu B12 mnohem více až 500 µg. U jednotlivých druhů masa je obsah vitamínu B12 u hovězího 20 µg, vepřového 10 µg, kuřecího 5 µg a u ryb 13 – 25 µg. Příjem vitamínu B12 je v potravě dostatečný vzhledem k nízké spotřebě a relativně vysokém obsahu. Problémy mohou nastat u přísných vegetariánů či veganů (snížení gastrického faktoru IF, projevuje se zhoubnou chudokrevností) a proto se vegetariánství a veganství u dětí nedoporučuje.
Do dětského jídelníčku bych doporučila zařadit zejména libové hovězí maso, které je zdrojem cenných bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Problém s konzumací červeného resp. hovězího masa je strach z nemoci šílených krav či s jeho kulinářskou přípravou a také s tím, že je děti často odmítají.
Co se týče drůbežího masa je pro děti velmi vhodné, protože je libové a u dětí lépe stravitelné, ale z nutričního hlediska neobsahuje všechny vitamíny a minerální látky (zejména v obsahu železa, které je právě obsaženo v červeném mase).
Dále bych do dětského jídelníčku zařadila 2x týdně rybí maso. Rybí maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, D, C, E, vitamíny B komplex a minerální látky např. P, K, F, Mg, Cu, Mn, J. Rybí maso je také cenným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé srdce a cévy, ale také pro správný duševní vývoj.
Častá je také diskuze co se týče podávání vnitřností dětem. Pozitivní při jejich konzumaci je, že jsou zásobárnou vitamínu A, kyseliny listové a železa. Negativem je, že obsahují více tuku (zdroj cholesterolu).Hovězí játra obsahují v průměru 2650 mg cholesterolu na kg jater. Další negativum, které se například játrům připisuje je, že jsou zanesena škodlivinami z těla, avšak větší část těchto škodlivin je z těla během detoxikace vylučována ven. Přesto bych vnitřnosti do jídelníčku doporučila zařadit např. 1x za 14 dní.
Další obavy, které mohou mít maminky spojené s konzumací masa je obava z přítomnosti veterinárních léčiv a růstových hormonů.
Hormony jako růstové stimulátory jsou v rámci EU a tedy i České republiky zakázány. Pozor si ale musíme dát u masa z dovozu například u masa z USA, Austrálie, Argentiny, kde je podávání hormonů povoleno. Diskutované jsou možné karcinogenní účinky zejména u reprodukčních orgánů.
Zdroj Svět potravin (2010), foto shutterstock
13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.