05.03.2015 Redakce
Je v pořádku, že v obchodech jsou vejce skladována volně v regálech. Neměla by být náhodou umístěna v chladničkách?
Česká legislativa stanovuje, že vejce třídy A (tedy čerstvá vejce určená pro maloobchodní prodej) musejí být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí 5 až 18 °C. Nemusejí být tedy nutně umístěna v chladicích boxech, podstatné je, aby byly splněny tyto skladovací podmínky. Stáří vejce lze těžko odhadnout, avšak obchodníkům se doporučuje, aby neprodávali vejce starší než 21 dní. Jsou-li vajíčka skladována za správných podmínek, jsou spolehlivě v pořádku 28 dní.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.