Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

15.04.2019 Jana Čiháková

Snad nikdy jindy během roku nemáme doma tolik vajec, jako o Velikonocích. A jelikož se nezadržitelně blíží, podívali jsme se na jejich kvalitu a bezpečnost.

Vzhledem k ceně vajec v tržní síti je pro mnohé daleko vhodnější si na Velikonoce sehnat domácí vejce od hodné známé. Dost lidí se však obává, že ta domácí mohou být kontaminována bakteriemi. A přestože je pravda, že rizika skutečně mohou být vyšší, ve finále je to, zda jste si vykoledovali domácí nebo kupované vejce, až na druhém místě. 

Je pravda, že všechna vejce, která jsou uváděna do oběhu, jsou velmi přísně kontrolována orgány Státní veterinární správy. Nejvíce obav vzbuzují bakterie salmonely. Možnost nákazy stoupá se stářím slepic, proto se ostatně doporučuje hejno každé dva nebo tři roky obměňovat, ve velkochovech se slepice chovají však rok. Na druhou stranu bakterie salmonely se likvidují teplem, pokud si jdete vykoledovat dobře vařená vejce a není v nadílce špatný kus na hniličko, nehrozí vám žádné riziko, ať už hospodyňka použila svoje vlastní domácí nebo je koupila.

O skladování nic nevíte...

Větší přítěž vám může způsobit nevhodné skladování. Bohužel nevíte, jak dlouho měl kdo vajíčka uvařená. Ležela snad celou neděli v ošatce na sluníčku nebo byla správně uložena do chladu? také nevíte nic o tom, zda některá hospodyňka na Velikonoce nezpracovala vejce stará a prošlá. I když známky zkázy patrně objevíte po oloupání. Otázkou k diskusi je také barvení. Je samozřejmé, že by se k barvení měla používat nezávadné barviva či přírodní barvicí látky, ale záruku, že je daná domáccnost použila, nemáte.

I vy byste měli nadílku zpracovat co nejdříve, do dvou hodin ji uložit do chladu a konzumovat maximálně týden. 


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.