Velké téma kocovina: Víte, proč vám bude po bílém alkoholu vždy méně zle?

Velké téma kocovina: Víte, proč vám bude po bílém alkoholu vždy méně zle?

16.03.2021 Jana Čiháková

Signály, že jste to včera tak trochu přehnali s alkoholem, znáte. Žízeň, sucho v ústech, bolest hlavy, nevolnost. Jenže víte, jak tyto symptomy vznikají? Vítejte na druhé straně barikády – totiž uvnitř vašeho těla.

Žádný z dní, kterému předcházela nadměrnější konzumace alkoholu, nebývá růžový. Jednoduše řečeno – je vám prostě špatně. Věřte ale, že v tu samou chvíli nejste sami. Špatně je totiž i vašim játrům, ledvinám a vlastně i každé dehydrované buňce v těle.

Nic není zadarmo

Při vyšší konzumaci alkoholických nápojů ztrácíme zábrany, jsme uvolněnější, otevřeni zábavě. Konzumace alkoholu totiž ovlivňuje práci se serotoninem a dopaminem v mozku, jde o hormony štěstí a dobré nálady. Střídmá konzumace podporuje jejich vyplavování, míří tedy na receptory, které zajišťují kýžené uvolnění. Ovšem, v momentě, kdy pijeme až moc rychle, anebo jen moc, se alkohol dostává přímo do centrální nervové soustavy. Dochází k otupení funkce mozkové kůry, která obvykle funguje jako náš vnitřní koordinátor, reguluje naše pudy, nálady nebo instinkty. Kromě toho se se stoupajícím množstvím alkoholu tělo musí vyrovnat se ztrátou tekutin, důležitých minerálních látek i toxickým acetaldehydem.

Když tělo přichází o vodu

Konzumace alkoholu je spojena se ztrátou elektrolytů. Jde o ionizované minerální látky, jako je vápník, draslík, sodík nebo třeba hořčík. Každý z nich v těle plní určitou funkci. Například vápník nevytvrzuje jen kosti a zuby, ale potřebujeme jej i k udržení celistvosti buněk nebo k jejich dělení, ovlivňuje také uvolňování hormonů i hladkou funkci srdečního svalu. Draslíku vděčíme za pravidelný srdeční rytmus nebo dobré trávení, sodíku za stimulaci činnosti ledvin a hořčík zase potřebujeme k produkci energie v těle. Jejich deficit je nepřirozeným zásahem do všech těchto procesů.

Zároveň dochází k narušení uvolňování vazopresinu. Jde o hormon, který v těle funguje jako vodohospodář. Při snížené sekreci vazopresinu pak ledvinám nedoputuje ani zpráva, že by měly s vodou nakládat úsporněji a posílají ji dále do močového měchýře. To je také důvod, proč po alkoholu chodíme tak často na toaletu. Spolu s močí a elektrolyty přichází tělo i o cukr, respektive o glukózu, zdroj energie. Proto se na druhý den dostavuje únava nebo svalový třes. Vlivem dehydratace se dostavují i závratě a bolesti hlavy.

Jak zamezit toxickým výpadům?

Každá konzumace alkoholu popohání játra k vyšším výkonům. Ta, jak známo, odpovědně zpracovávají všechny toxiny v těle. I alkohol ale obsahuje jedovaté látky. Ethanol se v těle totiž mění na jedovatý acetaldehyd, který narušuje mnoho metabolických funkcí. K tomu, aby nedošlo „k vyřazení systému“ či otravě alkoholem, máme v těle dvě důležité látky, Glutation spolu s enzymem zvaným Acetaldehyddehydrogenáza. Ty totiž umí acetaldehyd upravit na netoxickou sloučeninu. V případě, že však v těle schází, objem toxických látek z alkoholu se navyšuje, játra přestávají stíhat, a následně dochází k projevům otravy, jde o nevolnost, zvracení, třes, ztrátu vědomí apod.

Jíst a pít je základ

Abyste tedy odrazili případné nevolnosti, je důležité se před každým „večírkem“ či akcí, kde předpokládáte vyšší konzumaci alkoholu, najíst. Ostatně drobné zákusky (jednohubky) vznikly právě za času probíhající prohibice, a to jen z toho důvodu, aby bylo zamezeno pohybu zjevně opilých lidí v ulicích. Není přitom pravda, že si musíte zákonitě naservírovat mastná jídla, jak se lidově doporučuje. Ta mohou naopak způsobit ještě větší překyselení v žaludku a následnou nevolnost. Zaměřte se spíš na komplexní stravu, která dodá optimální obsahy cukrů, tuků a bílkovin.

Mezi vhodné potraviny patří maso a vejce, ty mají nejenže silný sytící účinek, ale obsahují proteiny, které zpomalují vstřebávání alkoholu. Vhodné je také avokádo. To obsahuje zdravé tuky, které harmonizují trávení sacharidů a bílkovin, to též zpomaluje vstřebávání ethanolu, zároveň obsahuje draslík, který vyrovnává elektrolytickou nerovnováhu. Draslík obsahují i banány, ty mají navíc i vysoký obsah vlákniny. Vše tedy opět vede k pomalejšímu působení alkoholu.  Naopak se vyhněte sladkostem a potravinám, které obsahují rafinované cukry.

Nezapomínejte pít, ideálně čistou vodu. Každou sklenku alkoholu vyvažte jednou sklenicí nealkoholického nápoje! A pak nezapomínejte ani na staré známé pravdy – alkohol nemíchejte, zůstaňte věrni po celý večer jednomu druhu a upřednostněte bílý alkohol před zabarveným. Obsahuje méně kongenerů (tj. vedlejších chemikálií, které vznikají při výrobě alkoholu, např. methanol, aldehydy, taniny atd.), kocovina má pak mnohem mírnější průběh.

A co dělat druhý den?

Pokud vás kocovina přeci jen přepadne, nesnažte se její symptomy tlumit léky s obsahem paracetamolu, ten se totiž, stejně, jako alkohol odbourává přes játra. Ve snaze si ulevit tak tělu ještě přitížíte. Hodně se naopak napijte! Nejlepší je samozřejmě voda, naopak nejhorší mohou být džusy, které přispějí k ještě kyselejšímu prostředí v žaludku, a tedy k nevolnosti. Z obdobného důvodu nepijte ani kávu! Najezte se. Pomoci může vývar, dobré je ale dát si i banán, již zmíněné avokádo, vajíčka nebo trochu masa bez sacharidové přílohy. Pomoci vám může i tableta černého uhlí, pobyt na čerstvém vzduchu a samozřejmě spánek.

Pokud jste měli náročný víkend, můžete svému tělu pomoci vyrovnat škody, které napáchal alkohol a naordinovat si týden v lehčím režimu. Zaměřte se na lehce stravitelná jídla, aby tělo mohlo využít více energie na regeneraci ledvin a jater, namísto zpracovávání náročné potravy, upřednostněte potraviny, které obsahují glutation. Je obsažen v brokolici, zelí, květáku, také je v mase. Dostupný je samozřejmě i ve formě doplňků stravy. Můžete začít užívat i Ostropestřec, který regeneruje játra.

Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.