08.10.2014 ČTK
Důvodem jsou vydatné deště na přelomu srpna a září, po nichž hrozny napadla hniloba. Svaz vinařů odhaduje, že hektarový výnos se sníží na 4,5 tuny.
Vína z tuzemské produkce bude letos méně než loni - vinaři vyrobí až o 30 % méně vína než loni. Produkce vína byl tak měla klesnout na 450 000 až 500 000 hektolitrů.
Důvodem snížení produkce je redukce hroznů šedou hnilobou v průběhu září a nutnost selekce napadených hroznů. Někteří vinaři tak přijdou o 20 % své produkce, jiní až o 40 %.
Hniloba napadla zejména odrůdy, které mají hustý hrozen. Vzdušnější hrozny totiž hnijí méně Nižší výnosy potvrdil i Roman Staněk z Vinných sklepů Lechovice. "Ještě máme asi 20 procent hroznů venku. Zejména jde o červená vína, takže konečná čísla bych nechtěl odhadovat, pokles tam ale bude," uvedl Staněk. Plíseň šedá podle něj postihla vinaře bez výjimky. Zejména ale Mikulovsko, Břeclavsko a Hodonínsko. "Na Znojemsku toho určitě nebylo tolik," uvedl Staněk.
Podle enologa BS vinařských potřeb Miloše Vidláře ale kvalita hroznů bude lepší než loni. "V loňském roce dosahovaly kyseliny vysokých hodnot, letos jsou hodnoty příznivější," uvedl Vidlář. Hniloba šedá zasáhla nejvíce rané odrůdy, ale ty pozdější mají velmi dobré hodnoty aromatické zralosti. "Obecně byla letos sklizeň rychlá a konkrétně ve Velkopavlovické oblasti mají již někteří vinaři kompletně sklizeno, někteří sklizeň dokončují," uvedl Vidlář.
Při sběru bylo letos nutné maximálně třídit poškozené hrozny, tedy vystřihnout část hroznů nebo odstranit celé poškozené hrozny. Ve sklepě potom co nejvíce odstranit zbytky plísně, a to radikálním odkalením bez použití enzymů.
Statistiky ke sklizni Rok výnos (tuny z hektaru)
Rok | výnos (tuny z hektaru) |
2008 | 6,6 |
2009 | 4,5 |
2010 | 3,2 |
2011 | 6,0 |
2012 | 4,2 |
2013 | 5,5 |
2014 (odhad) | 4,5 |
Zdroj: Svaz vinařů
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.