15.09.2010 Redakce
Vítězem 2. Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně se o víkendu v Mikulově stala Adéla Hoffmannová z Brna. Mistrovství pořadatelé už podruhé zařadili na program Pálavského vinobraní a stejně jako loni bylo otevřené pro soutěžící z řad návštěvníků vinobraní. Odvahu poměřit své síly v rozeznávání typických arómat obsažených ve víně našlo nakonec 391 z nich.
Vítězka letošního ročníku není vinařským profesionálem, má ráda Tramín červený nebo původní moravskou odrůdu - Rubinet. K samotnému vítězství v soutěži říká: „Ráda si večer dám sklenku dobrého vína. A baví mne si o něm povídat. Myslím, že přemýšlení o víně je jednou z příčin, proč se mi dnes podařilo zvítězit.“
Mistrovství má za cíl nejen nalézt milovníky vína s nejvytříbenějším čichem, jemuž se dostane zasloužených ovací, ale hlavně oslovit co nejvíce milovníků vína a ukázat jim, jaké bohatství vůní lze ve vínech objevit. Soutěžící a návštěvníci vinobraní si tak mohli zajímavou formou prověřit své schopnosti vnímání vůní obsažených ve víně a umění tyto vůně také správně určit. Vztah vína a jeho vůní je velmi úzký a je pro vnímání jedinečnosti toho kterého vína naprosto klíčový.
Hlavní soutěž je založena na kombinaci praktických a teoretických (nicméně ne nutně expertních) schopností. Aspirant na titul mistra republiky tak musel zvládnout poznávání vůní ve víně s využitím renomované učebnice Vůně vína – Le Nez du vin francouzského odborníka v oblasti arómat Jeana Lenoira, poznávání reálných vůní (letos se naslepo poznávala například skořice nebo káva) a zodpovědět řadu vědomostních otázek o vůních vín se zaměřením na vína z Moravy a Čech.
Na širokém spektru vůní vína a jejich nekonečných kombinacích tak pořadatelé mistrovství ukázali jedinečnou rozmanitost moravských a českých vín, která nemá ve světě obdoby. Doslova každá vinice, každý svah dává naprosto unikátní vína a konzumentům tak nabízí každý ročník nový materiál pro dobrodružné zkoumání neopakovatelných chutí a vůní vína.
Na své si v neděli přišli i nejmenší návštěvníci vinobraní, pro které byla připravena soutěž v rozeznávání vůní a chutí Malý sommeliér. Na rozdíl od svých dospělých kolegů děti testovali nealkoholické nápoje. Čestnou cenu a diplom si odnesly všechny.
Loňského premiérového mistrovství se zúčastnilo 365 osob, přičemž do předkol nastoupilo zkusit štěstí přes 1000 zájemců. Vítězkou 1. Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně se stala Marta Vítková z Mikulova, která se tentokrát umístila na druhém místě. Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně vzniklo za podpory Vinařského fondu.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.