21.07.2015 Jaroslav Panenka
Jak zpracovat úrodu višní v lahodný sladký pokrm podle herce Otakara Brouska mladšího?
Doba přípravy: 30 minut, 6 porcí
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 g másla, 2 vejce, 1 kg višní, voda, sůl
Postup: Náplň připravíme následovně: vypeckované višně prosypeme 200 g cukru a minimálně 2 hodiny necháme odstát, dokud nepustí šťávu. Poté scedíme a necháme okapat. Pecky vaříme 10 minut ve 150 ml vody, přecedíme je, přidáme 50 g cukru, přivedeme k varu, až se cukr rozpustí. Po vychlazení do této tekutiny přilijeme šťávu z višní. Z mouky, vajec, špetky soli a trochy vody připravíme těsto, rozválíme ho na sílu 3 mm a rozkrájíme na čtverečky 5x5 cm. Ty plníme višněmi, poté spojíme růžky a v dlani zakulatíme do malých knedlíčků. Vložíme do 3 l vroucí osolené vody. Do 10 minut by měly vareniky vyplavat nahoru k hladině. Vyjmeme je z hrnce, na talíři polijeme rozpuštěným máslem a šťávou z višní.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.