06.05.2014 Redakce
Je pravda, že brambory obsahují velké množství vitaminu C? Proč se tedy u nás nedoporučují jako náhrada ovoce, které mnohdy musíme dovážet z daleka?
Ano, v bramborách nalezneme velké množství vitaminu C. Jeho obsah začíná klesat ale téměř okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíce vitaminu C. Zajímavým zjištěním je také fakt, že při smažení se tento vitamin rozpustný ve vodě nejlépe zachová, i když smažením se zvyšuje energetická hodnotu pokrmu. Proto jejich konzumace není ve velkém doporučována.
Při vaření se vitamin C naopak ztrácí, protože se řadí do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Rozmačkané brambory pak obsahují vitaminu C nejméně.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.