Vlaštovčí hnízdo jsem pozřít nedokázal

Vlaštovčí hnízdo jsem pozřít nedokázal

20.11.2014 Redakce

„Cokoliv vám nechutná, vyplivněte," prozrazuje svůj cestovatelský tip cestovatel a spisovatel Josef Formánek.

Jak, kdy a proč jste začal cestovat? Jaká byla první země, kterou jste navštívil? 

Už jako malý jsem chtěl poznat celý svět. Sen se mi vyplnil, když jsem s Mírou Urbánkem založil magazín Koktejl. Moje první cesta byla do Dánska.

Kam se ještě plánujete a chcete podívat?

Do svého srdce.

Narazil jste při svých cestách na českou kuchyni?

Rád jsem ochutnával místní jídla. Nejraději v pouličních stáncích.

Formanek

Už jako malý jsem chtěl poznat celý svět, vzpomíná známý spisovatel

Těšíte se při návratech na českou kuchyni?

Ano, rád si dám třeba knedlo, zelo, vepřo, kapra nebo kachnu.

Jak se v exotických zemích slaví Vánoce a Nový rok, jaké pokrmy jsou podávány?

V každé zemi to je jiné. 

Jaké exotické pokrmy jste na svých cestách ochutnal? Bylo něco, co jste nedokázal pozřít?

Rád mám mořské plody a pálivá jídla. Pozřít jsem nedokázal na Taiwanu vlaštovčí hnízdo.

Jak se na cestách stravujete?

Jím to, co místní lidi.

Jaká kuchyně Vás nejvíce okouzlila?

Mexická, indická, thajská.

Čím Vás tak okouzlil ostrov Siberut, o kterém píšete ve své knize? Ostrov je to zajímavý i z kulinárního hlediska, prý tam žijí lidojedi a ti si nejvíce pochutnávají na lidských uších a prstech. Setkal jste se s nimi?

Lidské maso jsem nikdy nejedl, ale byly prý nejlepší uši, prsty a srdce. Siberut mě okouzlil světem kouzelníků, místem, kde přebývají duše zemřelých předků - ukuii a zlé duše sanitu.

Jak se tam lidé stravují dnes?

Většinou mají k jídlu ságo, což je upečený vnitřek palmy, táro, banány a jednou za týden maso.

indie

Mimo jednoho samí svatí muži v indickém městě duchů Hampi

Poznal jste i účinky léčivých rostlin?

Ano, na Siberutu používají k léčení různé bylinky. Každý šaman, zná všechny stovky rostlin, aby mohl léčit místní domorodce.

Máte nějaký oblíbený nápoj, který si s sebou vozíte na cesty proti bacilům?

Nejlepší je po ránu slivovice a stroužek česneku.

Co byste doporučil českým cestovatelům, jak se vyrovnat s nástrahami cizokrajné kuchyně, a naopak – co by měl každý ochutnat? 

Cokoliv vám nechutná a nevoní, vyplivněte. Jedl bych nejvíc tam, kde jedí místní lidi a kde je hodně hostů. 


obalka_knihy

Prsatý muž se po osmi letech vrací na ostrov Siberut a zjišťuje, že se v mnohém změnil jako jeho život. Jedinečný příběh o změně tak velké, že si ji jen těžko dokážeme představit. Kdo  je Syn větru a jak ovlivnil příběh Davida Zajíce? Kniha je věnována místům a bytostem, jež zmizely, a láskám, co zůstaly. Pokračování bestselleru Prsatý muž a zloděj příběhů. Knihu zakoupíte na www.smartpress.cz, cena 299 Kč. Pevná vazba s přebalem, 110 x 165 mm, ilustrace Dalibora Nesnídala, 280 stran, kniha vyšla v říjnu 2013. 

Josef Formánek napsal pět knih, z nichž román PRSATÝ MUŽ A ZLODĚJ PŘÍBĚHŮ čeští čtenáři nominovali mezi svých 100 nejoblíbenějších knih světa v anketě BBC a České televize KNIHA MÉHO SRDCE. Prodalo se jí již více než 72 tisíc výtisků už ve 12 vydáních.


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.