30.01.2014 Redakce
Růžičková kapusta je právem považována za královnu zimní zeleniny.
Při pěstování odolává menším mrazům a čerstvá je k dostání už od září až do března. Právě v tomto období je tak jedním z nejlépe dostupných zdrojů vitaminů, vlákniny a bílkovin. Českými zákazníky je často opomíjena, přesto se růžičkové kapusty za minulý rok jen v ochodech Tesco prodalo více než 30 tun.
Mnozí spotřebitelé mají na růžičkovou kapustu neblahé vzpomínky z dětství, především
ze školních jídelen, které jim vydržely až do dospělosti. Přitom se jedná o velmi bohatý zdroj draslíku, manganu a dalších minerálních látek, vitaminu B1 a především vlákniny. Nespornou výhodou této zeleniny je také její dostupnost během podzimu a zimy, tedy v období, kdy je třeba posilovat přirozenou obranyschopnost lidského organismu. „Sezona původně belgické plodiny trvá v obchodech Tesco od září až do března. Čerstvé růžičkové kapusty aktuálně prodáváme až sedm tun týdně,“ uvádí Miloslav Macháček, technický manažer společnosti Tesco a dodává: „Je dostupná celoročně, a to jak čerstvá, tak mražená. Podle našich odhadů čeká tuto zeleninu v příštích letech vzestup. Češi si k růžičkové kapustě opět najdou cestu.“
Při nákupu by zákazníci měli sledovat barvu a tvrdost kapustových růžiček. „Za syrova mají příjemně sladkou, přitom lehce nahořklou chuť. Barva je jasně zelená, bez žlutých teček. Růžičky by měly být spíše tvrdší a pevné. Při vaření růžičky lehce povolí, při nákupu tedy vybírejme takové plody, které jsou méně rozvinuté,“ komentuje správný výběr zeleniny Miloslav Macháček.
Růžičkovou kapustu je možné podávat již dětem od osmi měsíců, dospělí ji ocení jako zajímavou přílohu k rybám a hovězímu nebo vepřovému masu. Růžičky stačí přibližně tři minuty povařit ve vodě, výborně chutnají také připravené v páře.
15.03.2017 | Jaro již ťuká na dveře, musíme počítat s neustálými změnami počasí a náš organismus tak dostává zabrat. Většina z nás by chtěla svůj imunitní systém podpořit, ale často neví jak. Existuje více způsobů pro podporu jeho správného fungování a jedním z nich je například pravidelná konzumace Imunelu od Madety.
24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.
02.05.2017 | S příchodem jara nás počasí začíná táhnout ven. Začínáme mít potřebu „něco“ dělat, abychom vypadali lépe, vytvarovali si do léta krásnou postavu do plavek a cítili se dobře. Televize, časopisy a internet nás vyzývají, ať změníme svůj životní styl a žijeme aktivním životem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.