05.10.2020 Jana Čiháková
Ve španělské oblasti Penedès dozrává vinná réva, ze které místní vinaři během podzimu připravují prémiové šumivé víno Cava. Než bude ale možné otevřít lahve z letošní sklizně, bude třeba počkat několik měsíců. V souladu se zakotvenými postupy musí totiž Cava zrát v lahvích tradiční metodou, stejně jako šumivé víno z Champagne, devět a více měsíců.
Oblast Penedès, rozprostírající se jihozápadně od Barcelony, je plná zvlněných kopců. Před východními větry ji chrání horské pásmo Garraf a před chladným severním vichrem masiv Montserrat. Místní krajina je požehnaná úrodnou půdou a dlouhými hodinami slunečních paprsků. Díky tomu je tato oblast ideálním místem pro pěstování těch nejlepších hroznů. Označuje se také jako „země Cavy“.
Cava perfektně doplní každý výjimečný okamžik. Zároveň však dokáže z každé chvíle udělat mimořádný okamžik. „Ideální teplota servírování Cavy je 6-8 °C,“ doporučuje Marek Žižkovský, manažer značky Freixenet. „Jsou ale i výbornou hlavní ingrediencí míchaných nápojů. Vyznačují se jedinečnou vůní, svěžestí, dlouhotrvajícím perlením a ovocnou chutí. To jsou atributy, které jsou pro míchané nápoje jako stvořené. Vedle oblíbených letních drinků si lze namíchat i nápoje, které mají blízko k podzimu. Určitě stojí za to je vyzkoušet a prozářit si jimi krásný podzimní čas,“ doplňuje Marek Žižkovský.
300 ml Cavy
500 ml hruškového džusu
1 jablko nakrájené na tenké plátky
3 celé skořice + další na ozdobu sklenic
snítky tymiánu na ozdobu
Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout. Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus. Dolijte Cavou a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu. Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.
Zázvor a citron jsou na podzim vidět na každém rohu, staly se jeho neodmyslitelnou součástí. Jejich chuť si nemusíte užívat jen v teplém čaji, zkuste je zakomponovat i do osvěžujícího nápoje!
200 g cukru
235 ml vody
5 plátků zázvoru
Kůra z 1 citronu
Šťáva z 1 citronu
90 ml zázvorovo-citronového sirupu
300 ml Cavy
Vodu s cukrem přiveďte k varu. Přidejte zázvor a citronovou kůru a nechte vylouhovat a vychladnout. Kůru a zázvor zceďte. Nalijte připravenou cukrovou směs do šejkru, přidejte sirup a led a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenic a doplňte Cavou Freixenet Carta Nevada. Ozdobte plátkem citronu a stočeným proužkem citrónové kůry.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.