Vychutnejte si Cavu, samotnou i třeba v míchaném podzimním drinku

Vychutnejte si Cavu, samotnou i třeba v míchaném podzimním drinku

05.10.2020 Jana Čiháková

Ve španělské oblasti Penedès dozrává vinná réva, ze které místní vinaři během podzimu připravují prémiové šumivé víno Cava. Než bude ale možné otevřít lahve z letošní sklizně, bude třeba počkat několik měsíců. V souladu se zakotvenými postupy musí totiž Cava zrát v lahvích tradiční metodou, stejně jako šumivé víno z Champagne, devět a více měsíců.

Oblast Penedès, rozprostírající se jihozápadně od Barcelony, je plná zvlněných kopců. Před východními větry ji chrání horské pásmo Garraf a před chladným severním vichrem masiv Montserrat. Místní krajina je požehnaná úrodnou půdou a dlouhými hodinami slunečních paprsků. Díky tomu je tato oblast ideálním místem pro pěstování těch nejlepších hroznů. Označuje se také jako „země Cavy“.

Samotná i v netradičních koktejlech!

Cava perfektně doplní každý výjimečný okamžik. Zároveň však dokáže z každé chvíle udělat mimořádný okamžik. „Ideální teplota servírování Cavy je 6-8 °C,“ doporučuje Marek Žižkovský, manažer značky Freixenet. „Jsou ale i výbornou hlavní ingrediencí míchaných nápojů. Vyznačují se jedinečnou vůní, svěžestí, dlouhotrvajícím perlením a ovocnou chutí. To jsou atributy, které jsou pro míchané nápoje jako stvořené. Vedle oblíbených letních drinků si lze namíchat i nápoje, které mají blízko k podzimu. Určitě stojí za to je vyzkoušet a prozářit si jimi krásný podzimní čas,“ doplňuje Marek Žižkovský.

Hrušková mimosa

300 ml Cavy

500 ml hruškového džusu

1 jablko nakrájené na tenké plátky

3 celé skořice + další na ozdobu sklenic

snítky tymiánu na ozdobu

Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout. Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus. Dolijte Cavou a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu. Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.

Tradiční podzimní kombinace v senzačním nápoji

Zázvor a citron jsou na podzim vidět na každém rohu, staly se jeho neodmyslitelnou součástí. Jejich chuť si nemusíte užívat jen v teplém čaji, zkuste je zakomponovat i do osvěžujícího nápoje!

Cava se zázvorem

200 g cukru

235 ml vody

5 plátků zázvoru

Kůra z 1 citronu

Šťáva z 1 citronu

90 ml zázvorovo-citronového sirupu

300 ml Cavy

Vodu s cukrem přiveďte k varu. Přidejte zázvor a citronovou kůru a nechte vylouhovat a vychladnout. Kůru a zázvor zceďte. Nalijte připravenou cukrovou směs do šejkru, přidejte sirup a led a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenic a doplňte Cavou Freixenet Carta Nevada. Ozdobte plátkem citronu a stočeným proužkem citrónové kůry.

 


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.