04.09.2014 Redakce
Pro deset z vás máme po dvou vstupenkách na foodfestivalu pro pět smyslů, který se uskuteční 27. a 28. září na pražském Vyšehradě!
Festival vznikl před čtyřmi lety spojením dvou témat, které zaměstnvají lidskou pozornost od nepaměti. Prvním je stravování, jehož podstatnou součástí je strava vegetariánská, která je v současnosti lidem bližší, než se na první pohled může zdát, zejména proto, že podstatnou částí jídelníčku většiny lidí na Zemi je strava rostlinného původu.
Druhým tématem, které je patrné z podtitulu, je našich pět smyslů. Smysly využíváme k poznání světa okolo nás a umění jejich využití spoluurčuje kvalitu většiny prožitků. Poslaním festivalu je nabídnout lidem možnost setkání na hezkém, dobře dostupném místě v přírodě, ve společnosti pestrého jídla, pití, zábavy a nových informací ze světa nezatíženého nadbytečnou komercializací, která současný moderní svět na mnoha úrovních prostupuje. Pražský Vyšehrad nabízí takové místo před Starým Purkrabstvím, blízko úchvatného výhledu na řeku a pražskou část Podolí.
VYHRAJTE VSTUPENKY NA VEGEFEST!
STAČÍ ODPOVĚDĚT NA OTÁZKU: Kde se uskutečnil 1. ročník Vegetariánského festivalu?
a) Botanická zahrada
b) Vyšehrad Praha
c) Podolské nábřeží
Odpovědi nám zasílejte na [email protected].*
Program festivalu bude rozdělen na několik základních částí:
Gastronomický program tvoří základní pilíř festivalu. Je tvořen nabídkou restaurací a provozoven, které mají na svém jídelníčku speciality bez masa, zajímavé buď svým původem, přípravou použití nebo prezentací – návštěvníci budou moci ochutnat pokrmy vegetariánské, veganské i vitariánské. Tyto speciality jsou většinou připravovány rovnou na místě, takže návštěvník má přehled o tom, z čeho se jídlo skládá a jak se připravuje.
Součástí hlavního programu budou přednášky na témata s vegetariánskou problematikou, náhledy na postupy tepelného zpravování sezonních potravin a postupy přírodního zpracování surovin tak, aby nejen prospívaly zdraví, ale take dobře chutnaly a ukázky přípravy jídel ve festivalovém showroomu. Letos poprvé bude zařazeno také promítání dokumentů s tématikou udržitelného životního stylu.
Doprovodný program bude složený z aktivit pro děti i dospělé. Součástí víkendové nabídky budou koncerty, dětská divadelní představení, bubenický workshop, strom přání, kruhy zpěvohraní s možností zapojení pro všechny, kteří budou chtít program vytvářet, masážní stan, dětský koutek, ranní meditace na hradbách, čajovna s posezením.
Další částí programu je nabídka festivalové tržnice, kde budete moci zakoupit sortiment potravinářského i jiného zboží z oblasti zdravého životního stylu. Srdcem festivalu je šapitó, místo setkávání a hlavního dění, které odráží naši víru, že má smysl dělat pouze to, k čemu nás vede srdce a pocit vnitřní radosti a naplnění, protože pouze z tohoto místa se můžeme dělit s ostatními.
Předešlé ročníky nás přesvědčily o tom, že není zájem pouze o kvalitní jídlo a pití ve spojení se zábavným a vzdělávacím programem, ale take o propojení a sdílení okamžiku. Lidé vnímají, že jsou součástí jednoho celku, který všichni spoluvytváříme a jsme za něj i za sebe zodpovědní. Vegefest si klade za cíl propojit s pomocí všech pěti (či šesti :-) smyslů inspiraci, zábavu, odpočinek, vděčnost a uvědomění si vlastní role na Zemi. Netušíme, zda festival někdy oslaví 10 let, nebo zda letošní ročník není poslední. Proto neváhejte a přijďte s námi ochutnat pestrou neopakovatelnost svatováclavského víkendu, poděkovat za hojnost a pestrost jídla, které nám dává naše planeta a užít si dny v oslavě BYTÍ jen tak. Více na www.vegetarianskyfestival.cz.
*Podmínky soutěže: Účast v soutěži je dobrovolná. Účastník svou účastí v soutěži vyjadřuje svůj souhlas s jejími pravidly a se zpracováním údajů jím v soutěži nahlášených. Své odpovědi zasílejte na: [email protected].
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
29.07.2013 | Pořiďte si roční předplatné časopisu Svět potravin a získejte skvělé výhody: na ročním předplatném nyní ušetříte 58 Kč, neboli získáte 12 čísel za cenu 10ti.
23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.