15.05.2014 Lidovky.cz
Tento způsob uchovávání potravin je zdravou alternativou starým metodám.
Vymražené neboli lyofilizované jídlo či ovoce se díky procesu zpracování nemusí používat žádné rizikové konzervanty ani zvýrazňovače chuti. Při lyofilizaci, tedy sušení potravin mrazem, se pokrm nejdříve prudce zmrazí až na −80°C. Díky tomu vzniknou v potravinách drobné krystalky ledu, které zabraňují narušení struktury.
Po procesu zmražení se potraviny umístí do sušárny, kde jsou vystaveny silnému podtlaku a dosušují se odpařováním. Při sublimaci krystalky vody v potravinách přecházejí do plynného skupenství ve formě vodní páry. Jídlo si proto zachová svou původní chuť i barvu.
"Vzhledem k absenci barviv a zvýrazňovačů chuti se jedná o vhodnější typ pokrmu než klasická instantní jídla. I u lyofilizovaných potravin je nicméně nutné prostudovat nutriční fakta a přítomnost alergenů, a zodpovědně pak zvážit jeho konzumaci," dodává Kateřina Cajthamlová, lékařka zaměřující se na výživové poradenství.
Podle posledních vědeckých studií je navíc zřejmé, že jsou potraviny zpracované lyofilizací daleko zdravější než glutamátem zvýrazňované a sírou konzervované pokrmy.
"V případě častější konzumace vymraženého jídla je proto vždy nutné pamatovat na vyváženost jídelníčku a neopomínat doplňování vitamínů v podobě čerstvého ovoce," dodává Cajthamlová.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.