05.05.2016 Redakce
Ať už holdujete kávě nebo čaji, vsaďte na originální letní recepty, které promění váš oblíbený nápoj v ideální letní občerstvení. Pokud patříte mezi kafaře, zamlsejte si s ledovou kávou. Fajnšmekři tento povzbuzující nápoj jistě ocení s kapkou něčeho ostřejšího. Čajaři si mohou vychutnat sklenku ledového čaje s exotickým ovocem, nebo si připravit domácí nanuk, který udělá radost nejen ratolestem.
Inspiraci na další ledové nápoje, díky kterým přežijete léto, najdete na webových stránkách www.bavsekavounebocajem.cz.
Kávové experimenty s kapkou něčeho ostřejšího
Káva a alkohol se mohou v některých případech velmi dobře doplňovat. Vyzkoušejte například rafinovanou kombinaci ledové kávy s vaším oblíbeným likérem či šumivým vínem. Vsaďte na originalitu a servírujte ledový nápoj ve stylových „zavařovacích“ sklenicích či sklenkách na likéry. Ledová káva s kapkou alkoholu je skvělým doplňkem na pohodové odpoledne s přáteli, povzbudí chuťové buňky i na domácí grilovací párty.
Prázdninová káva s hruškou
Ingredience:
• 2 lžičky instantní kávy Jacobs
• 150 ml studeného mléka
• 3 lžíce kokosového likéru typu Malibu (volitelné)
• 2 kopečky hruškového sorbetu
• sušené kokosové ořechy
• kakao na ozdobu
Postup:
Rozpustíme kávu v mléce. Přidáme kokosový likér nebo sirup. Sorbet necháme lehce zahřát na pokojovou teplotu. Pak ho rozmixujeme s kávou a nalijeme do sklenice.
Ozdobíme kokosem a posypeme kakaem.
Ice´n´fire coffee
Ingredience:
Recept je ideální k přípravě pro dva.
• 6 čajových lžiček instantní kávy Jacobs
• 400 ml vody
• vanilkový cukr
• několik lžic zmrzliny s příchutí likéru Malaga
• několik lžic oříškové zmrzliny
• 4 lžíce rumu nebo koňaku
• 4 kostky cukru
Postup:
Kávu osladíme vanilkovým cukrem. Připravíme si 2 vysoké sklenice, do každé z nich střídavě pokládáme zmrzlinu malaga a oříškovou, naplníme pohár a pak zalijte kávou. Na lžíci dáme 2 kostky cukru, jemně zalijeme 2 lžícemi alkoholu, opatrně zapálíme a dáme do sklenice na led. Opakujeme i s druhým pohárem.
Šampaňská káva
Takto připravená káva poslouží též jako přípitek, ale i jako snídaně šampionů.
Ingredience:
• 2 lžičky instantní kávy Jacobs
• šálek vody
• 1/4 šálku šampaňského nebo šumivého vína (může být sladké)
• 1 čajová lžička cukrového sirupu
• tonik
• kus citronu
• kostky ledu
Postup:
Kávu rozpustíme ve vodě. Led dáme do vysoké sklenice a zalijeme kávou.
Přidáme šampaňské nebo šumivé víno a nalijeme cukrový sirup. Nemícháme.
Sklenici doplníme tonikem a ozdobíme kouskem citronu.
Ledové osvěžení s nádechem exotiky
Pokud alkoholu neholdujete, nevěště hlavu a připravte si snadno a rychle osvěžující občerstvení s čajem Pickwick. Vsaďte na exotické ovoce, které dodá džbánku s osvěžujícím čajem šmrnc. Děti zaručeně potěšíte domácím mangovým nanukem, který je nenáročný na ingredience i na přípravu.
Exotický ledový čaj
Ingredience:
4 sáčky zeleného čaje Pickwick s mangem a jasmínem
• 200 ml ananasového džusu
• 1 zralé mango
• ½ čerstvého ananasu
• 1 karambola
• 500ml horké vody
• Led
Postup:
Čaj Pickwick s mangem a jasmínem zalijte 500 ml horké vody a nechte vylouhovat 2-3 minuty. Dejte vychladit.
Mango a ananas nakrájejte na menší kostičky, karambolu na plátky ve tvaru hvězdiček. Do vychlazeného čaje přilijte ananasový džus a přidejte ovoce a led.
Domácí mangový nanuk z čaje
Ingredience:
• 2 sáčky Pickwick Mango se zázvorem a limetkou
• 1 mango
• 1 limetka
• půl palce zázvoru
• 150 ml vody
• 150 g třtinového cukru
Postup:
2 sáčky čaje Pickwick Mango se zázvorem a limetkou zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 4-5 minut. V připraveném čaji nechte rozpustit třtinový cukr. Oloupané mango vložte spolu s omytou limetou a oloupaným zázvorem do mixéru, vše důkladně rozmixujte. Poté přilijte sirup z čaje a znovu rozmixujte. Směs přelijte do připravených formiček na nanuky. Nechte mrazit přibližně 6 hodin.
TIP! Pokud nemáte formičky na nanuky, můžete směs vložit do mističek. V tomto případě je však nutné zmrzlinu kontrolovat a každou hodinu promíchávat.
Ledový čaj s příchutí bezu a citrusy
Ingredience:
• 4 sáčky ovocného čaje Pickwick Citrusy s bezovým květem
• 5 lžic bezového sirupu
• 1 citron, nakrájený na tenké plátky
• 1 limeta nakrájená na tenké plátky
• lístky meduňky
• 500 ml horké vody
• 250 ml sodovky
• led
Postup:
Sáčky čaje Pickwick Citrusy s bezovým květem zalijte cca 500 ml horké vody a nechte vylouhovat 6-8 minut. Oslaďte bezovým sirupem a dejte vychladit.
Citron a limetu pečlivě omyjte, pokrájejte na plátky a společně s lístky meduňky přidejte do vychlazeného čaje. Dolijte sodovkou a podávejte s ledem.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.