12.05.2015 Redakce
Projekt s názvem „Paběrkování“ chystá iniciativa Zachraň jídlo na letní měsíce letošního roku. Smyslem projektu je sbírat plodiny na polích a v sadech, které by zemědělci z různých důvodů neprodali.
S pomocí dobrovolníků chce Zachraň jídlo vyrážet na pole a sesbírané jídlo daruje do potravinové banky. Ta jej dál bude distribuovat charitativním organizacím.
Zachraň jídlo tím chce upozornit na velké množství jídla, které se vyhodí hned na počátku potravinového řetězce - u farmářů. Důvodů, proč tyto plodiny kompostují, nechávají zkrmit zvířaty nebo dokonce vůbec nesklidí, je několik. Kromě nadměrné produkce v určitých obdobích hraje roli také nestálá poptávka, levné konkurenční zboží ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu zeleniny. Například brambory jsou příliš malé či velké, ředkvičky mají listy nažloutlé nebo mrkve jsou příliš zkroucené. Výživová hodnota této zeleniny je ovšem stejná jako té prvotřídní, prodávané na pultech obchodů.
Zachraň jídlo v současnosti shání zemědělce, kteří ví, že obvykle nesklidí 100 % své úrody. „Zájem máme o paběrkování brambor, které nepoberou stroje, přezrálé ovoce ze sadů a esteticky nevyhovující zeleninu. Lidé mají o takové plody mají zájem, i když neodpovídají standardům obchodních řetězců, jak jsme se přesvědčili na happeningu Tisíc kilo, kde jsme rozdali dvě a půl tuny nestandardní zeleniny, " říká Adam Podhola, koordinátor projektu. Zemědělci by měli mít svá pole v blízkosti Prahy, to znamená v Polabí nebo ve Středočeském kraji, a to z logistického důvodu. Výjezdy se uskuteční vždy nárazově, podle momentálních přebytků. Kontakty na
zemědělce Zachraň jídlo sbírá na e-mailové adrese [email protected] a dobrovolníci se mohou hlásit¨prostřednictvím webového formuláře. Paběrkovací výjezdy pořádá také britská organizace Feedback, která u zemědělců sklízí přebytky už tři roky. Za tu dobu se jí podařilo nashromáždit více než 110 tun plodin, zapojit přes 500 dobrovolníků a rozšířit základnu do 6 regionálních center. Paběrkování ale není nic nového. Generace našich rodičů či prarodičů si na sběr plodin po žních dobře pamatuje. Více na adrese www.zachranjidlo.cz.
29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.