ZACHYCENO NA SÍTI: RECEPTY, KTERÉ CHCETE VYZKOUŠET

ZACHYCENO NA SÍTI: RECEPTY, KTERÉ CHCETE VYZKOUŠET

18.04.2023 Jana Čiháková

Vaří skvěle, ale hlavně s láskou. Nebojí se výzev, a i díky svému osobitému stylu jsou inspirací pro tisíce sledujících. Tyto kuchařky se rozhodně vyplatí sledovat.

TURECKÁ VEJCE CILBIR OD IVKY

Cat&Cook

Budete potřebovat:

400 g bílého jogurtu 10 % tuku, ½ stroužku česneku, 4 vejce, 4 lžíce octa, 60 g másla, 1 lžíci mleté červené papriky, arabský chléb / bílé pečivo, sůl

Postup:

V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2-4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 °C (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Vejce je potřeba ve vodě nechat 2-4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2 – 2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3-4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.

Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkátkem na česnek, ale utřený je lepší) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně dochuťte ještě solí. Někdo přidává také bylinky – mátu, petrželku nebo kopr, ale tradiční verze je bez bylinek.  Máslo vložte do rendlíku a nechte pomalu rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plamenu nechce lehce probublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně nasycené kořením. Na talíře / do misky naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem.

KVĚTÁKOVÝ "STEAK"

Chili

Budete potřebovat:

Půlku květáku, 50 ml balsamica, 30 g másla, hrstku čerstvého koriandru, 2 lžíce přírodně fermentované sojové omáčky, rostlinný olej, půlku granátového jablíčka

Na kaši:

Dvě velké batáty, kus zázvoru, půlku chilli cayenne, 1 šalotku, 200 ml kokosového mléka, sůl

Na avokádové rolky:

Zralé avokádo, 1 cuketu, 1 limetku, hrstku čerstvého koriandru, olivový olej

Postup:

Květák nakrájejte vertikálně na silnější plátky. Nechte je karamelizovat na pánvi, dokud pěkně nezhnědnou. Díky karamelizaci budou mít skvělou nasládlou chuť. Důležité je květákové plátkx moc nemíchat, jen je hezky nechat opékat na mírném ohni. Až budou květáky hnědé, zalijte je balsamico octem a nechte ocet vyvařit. Pak přidejte trošku sojové omáčky a trocha másla. Na závěr přidejte bylinky a stáhněte z ohně.

Batáty si nakrájejte na kostičky a zarestujte v hrnci. Přidejte najemno nakrájenou šalotku, závor a chilli a restujte, dokud směs úplně nezměkne. Pak brambory zalijte vývarem nebo vodou jen tak, aby batáty byly v tekutině ponořené. Příliš vody může vést k tomu, že vznikne spíše batátový krém než kaše. Vařte, dokud batáty nezměknou, asi 10 minut. Na závěr přidejte kokosové mléko a umixujte dohladka.

Avokádo rozmačkejte s koriandrem, limetovou šťávou a přidejte limetovou kůru. Osolte podle chuti. Pomocí škrabky z cukety vytvořte tenké dlouhé plátky. Na jeden konec plátku dejte trocha avokáda a srolujte v mini rolku. Na batátovou kaši položte květákové steaky, přidejte rolky, posypte granátovým jablíčkem a dozdobte bylinkami.

CHILLI CON CARNE S HRANOLKY

Coolinářka

Budete potřebovat:

Balení McCain hranolků Crispers, 400 g mletého hovězího masa, 2 lžíce oleje, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku mleté sladké papriky, špetku kajenského pepře (nebo podle chuti), ½ lžičky mletého římského kmínu, 170 ml hovězího vývaru, 200 g krájených rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 200 g červených fazolí, sůl, pepř, 25 g hořké čokolády, krémovou zakysanou smetanu

Postup:

V-hranolky [DV1] Crispers připravte v troubě podle návodu na obalu. Olej vlijte do tlustostěnného hrnce a na něm orestujte najemno nasekanou cibuli. Asi po dvou minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a opepřete a zprudka orestujte. Když je maso osmažené, přidejte rajský protlak, papriku, kajenský pepř a římský kmín. Společně zarestujte a ihned přidejte krájená rajčata z plechovky a hovězí vývar. Hrnec zaklopte a chilli duste 30 minut. V průběhu vaření ho občas promíchejte.

Na závěr do chilli vmíchejte scezené červené fazole z plechovky a hořkou čokoládu. Směs ochutnejte a dosolte podle vaší chuti. Chilli con carne můžete pro zjemnění doplnit zakysanou smetanou a servírujte ho v misce s křupavými hranolky.

KUŘE NA CIDERU

Kitchenette

Budete potřebovat:

Na kuře:

Jablečný cider, 1 lžíci citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu, ½ lžičky dijonské hořčice, 4 kuřecí stehna, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíci másla

Na přílohu:

300 g kapustiček, očištěných a rozpůlených, 1 červenou řepa, očištěnou a nakrájenou na 2 cm velké kusy, 4 mrkve, očištěné a nakrájené na 2 cm velké kusy, lžíci přepuštěného másla nebo oleje, sůl

Postup:

Předehřejte troubu na 185 °C funkce horký vzduch. Do litinové pánve nebo jiné pánve vhodné i do trouby dejte cider, citrónovou šťávu, propasírovaný česnek, hořčici a rozmarýn. Dejte na sporák a pomalu vařte přibližně 10 minut, dokud se nezredukuje omáčka na 2/3.

Do pánve s omáčkou rozložte posolená a opepřená kuřecí stehna kůží navrch, lehce je potřete omáčkou a dejte péct do trouby na přibližně 45 minut, nebo dokud nebudou na povrchu hezky zlatá a uvnitř propečená.

Mezitím si připravte přílohu. Na velkou pánev dejte ghí nebo olej, rozpalte jí na středně silný výkon a přidejte všechnu zeleninu. Zeleninu osolte a zprudka restujte, dokud nebude hezky orestovaná do zlata, ale stále křupavá.


Mohlo by vás zajímat

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.