03.09.2012 Redakce
Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na naše nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů za jednotnou cenu 90 Kč. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.
Cílem rodinného festivalu, který pořádají společnosti Alakarte.cz, MojeChytreDite.cz a Krkouni.cz je nabídnout rodičům s dětmi zajímavý gastronomický zážitek, který si užije celá rodina a zároveň poukázat na to, že i samotné restaurace by měly na malé strávníky brát větší ohled při tvorbě svých menu.
Asi všichni z nás alespoň jednou za čas chodíme rádi do restaurace, kde ochutnáváme zajímavé a chutné pokrmy a užíváme si komfortu spojeného s návštěvou. Lákavé jsou také různé ochutnávky či festivaly, které se v restauracích konají. Bohužel většina takových akcí je zaměřena hlavně na dospělé a často ani standardní jídelní lístky restaurací nejsou na dětské pokrmy příliš bohaté. „Právě to bylo důvodem, proč jsme se rozhodli festival Děti v restauraci uspořádat. Děti, které přijdou s rodiči do restaurace, si určitě zaslouží víc než jen špagety s kečupem a eidamem,“ vysvětluje Pavel Suchánek, ředitel restauračního concierge Alakarte.cz. Festival není pouze o dobrých dětských jídlech, ale také o zábavě, protože děti si během návštěvy budou moct pohrát v dětském koutku či s hračkami, které má restaurace k dispozici. „Je důležité, aby se děti cítily v restauraci dobře a je velká škoda, že restaurací, které jsou opravdu baby friendly je stále relativně málo. Sám mám dvě malé děti a někdy je to oříšek nalézt takovou restauraci, kde se bude našim dětem, a tedy i nám, líbit,“ dodává.
Dětské festivalové pokrmy budou ve vybraných restauracích dostupné po téměř 14 dní a děti budou mít na výběr hned ze tří chutných jídel. „Všechna festivalová jídla, která šéfkuchaři připravili, jsou tradiční a poctivá, žádné smažáky s hranolkami,“ láká na nabídku Pavel Suchánek. „Zkušenost nám potvrzuje, že děti mají obecně velmi rády řízky, a tak jsme ho, obalený v corn flakes, zařadili do naší festivalové nabídky,“ vysvětluje Petra Sahajdáková, šéfkuchařka pražské restaurace Dock House. „Děti patří ze zákazníků mezi jedny z nejkomplikovanějších, protože každé dítko má rádo něco jiného. Při tvorbě naší nabídky jsme na tuto skutečnost mysleli a jsou tam tak zastoupeny různé způsoby přípravy i suroviny. Věřím, že dětem bude u nás chutnat,“ říká Radovan Koudelka, majitel ostravské restaurace Zámek Zábřeh.
Společným pojítkem pro většinu restaurací je domácí svíčková omáčka s knedlíkem, která patří mezi dětmi k oblíbeným jídlům. V rámci doprovodného programu festivalu pak proběhne hlasování o restauraci s nejlepší svíčkovou omáčkou. Každý milovník této české klasiky má možnost přidat svůj oblíbený podnik z celé ČR a dát mu hlas. Hlasování probíhá jednoduchou formou na www.facebook.com/NejlepsiSvickova.
Maskotem festivalu je jedna z postaviček ze serveru Krkouni.cz, slon Pupíno. „Pupíno je velký milovník jídla, nejraději má svíčkovou omáčku a jeho postavička bude děti provázet celým festivalem," vysvětluje František Blumenstein, ředitel webu pro rodiče a děti Krkouni.cz. Festival se koná i za podpory internetového obchodu MojeChytreDite.cz, specialisty na dětské hračky a výstavbu dětských hřišť pro domácnosti, restaurace a obce. „Jsme rádi, že můžeme podpořit aktivitu, která vytváří lepší prostředí pro naše děti v restauracích,“ říká Martin Suchánek, jednatel portálu MojeChytreDite.cz.
Zúčastnit se festivalu lze jednoduše prostřednictvím rezervace na festivalové stránce www.detivrestauraci.cz, kde je dostupná kompletní nabídka všech restaurací. Zároveň zde mají rodiče možnost okamžité rezervace stolu ve vybrané restauraci. Platba za menu probíhá pak přímo na místě. Během festivalu bude v restauracích samozřejmě dostupná také standardní nabídka restaurace, a tak se rodiče nemusí bát, že by odcházeli hladoví.
|
|
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.