05.04.2011 Šárka Škachová
Víte, jak vznikla slavná hvězdička Michelin? A kdo řekl, že "Menu bez sýra je jako krasavice bez oka"? Tušíte, kdo jako první předvedl proces umělého zmrazování? Vše se dozvíte v našich dubnových zajímavostech!
Právník, houslista, spisovatel a velký gurmán, patřící k největším legendám světové gastronomie. Autor knihy "Fyziologie chuti" vydané roku 1826, z níž pochází slavná věta "Řekněte mi co jíte a já Vám řeknu jací jste". Všechna jeho poučení jsou nesmrtelná.
· Když Stvořitel učinil člověku jídlo podmínkou života, vyzval jej k němu chutí a odměnil rozkoší.
Brillat-Savarin je také autorem mnoha zlatých pravidel stolování, která se dodnes dodržují. Jeho teta mu zanechala velké jmění pod podmínkou, že přijme její příjmení (Savarin), jež se stalo příponou mnoha slavných labužnických pokrmů.
André Michelin, spolu se svým bratrem, patří k hvězdným osobnostem gastronomického nebe.
S mladším bratrem Édouardem založili 28. května 1889 firmu Michelin a změnili tím podobu automobilového průmyslu. André vynikal marketingovým talentem. V roce 1891 si firma bratrů Michelinových nechala patentovat pneumatiky, které byly nafukovací a vyměnitelné. Dnes jsou pneumatiky Michelin pojem.
V roce 1900 vyšel první Michelinův průvodce pro motoristy Red Guide s maskotem Bibendum na obálce. Malá knížečka poskytovala milovníkům automobilového turismu vyhledat na cestách dobré ubytování, opravdu, garáž a v neposlední řadě i dobré místo ke stravování.
Dnes jejich příručka diktuje všem gurmánům světa, kde se dá najít gastronomický vrchol. Symbol Michelinské hvězdy se stal absolutně nejprestižnější záležitostí. Populární ocenění Bib gourmand je synonymem pro báječné jídlo a samotná „hvězdička“ se stala vstupenkou do gastronomického nebe. Takto oceněná restaurace se stává cílem cesty znalců dobrého jídla z celého světa a stojí i za zajížďku. Komisaři důsledně posuzují kvalitu surovin, přípravy a celou atmosféru jídla s dokonalou chutí v přívětivém prostředí. V cestě za hvězdným oceněním je třeba projít opakovanou prověrkou přísných komisařů. O michelinských hvězdičkách sní každý profesionální kuchař.
Díky naplnění těchto kritérií vysvitla roku 2008 první hvězdička i nad Prahou. Jako první restaurace v České republice se může michelinskou hvězdou pochlubit restaurace Allegro, která sídlí v pražském hotelu Four Seasons. Podnik vede italský šéfkuchař Andrea Accordi. Do historie se toto ocenění zapíše ještě jedním prvenstvím. Byla to totiž úplně první hvězdička za „železnou oponou.“
Jediným českým držitelem michelinské hvězdy je Pavel Pospíšil, který prestižní ocenění získal v roce 1980 pro svou restauraci Merkurius v německém Baden-Badenu
7. dubna 1948 byla v Ženevě založena Světová zdravotnická organizace (World Health Organisation – WHO, česká zkratka: SZO).
Statut WHO stanovuje jako svůj hlavní úkol: „dosažení všemi lidmi nejvyšší možné úrovně zdraví“. Hlavní úlohou je postupně likvidovat především klíčové infekční nemoci. WHO se např. podílí na celosvětových kampaních za zvýšení konzumace zeleniny, za snížení konzumace tabáku, aj.
“Světový den monitoringu diabetu nám připomíná, že stojíme na prahu epidemie diabetu. To nejmenší, co můžeme udělat, je podstoupit příslušná vyšetření a zamyslet se, zda svým životním stylem nesměřujeme přímo k této nemoci,” řekl ČTK výkonný ředitel Diabetické asociace ČR Jan Engl.
Podle statistik se v ČR s diabetem léčí kolem 250.000 pacientů. Od roku 1975 se počet nemocných ztrojnásobil. Cukrovku nelze vyléčit, ale vhodnou životosprávou a léky ji lze dlouhodobě utlumit. Pravidelnou kontrolu hladiny cukru v krvi by proto neměli podceňovat ani zdraví lidé. Rizikové skupiny jsou lidé s nadváhou a obezitou (BMI nad 27), lidé s vysokým krevním tlakem (nad 140/90) a pacienti s kardiovaskulárním onemocněním. Vyšetření hladiny cukru, zdravé stravování a pohyb patří k dobrému životnímu stylu.
Skotský lékař a chemik, působící na univerzitách v Glasgow a v Edinburgu. Právě na půdě edinburgské univerzity předvedl roku 1756 jako první, proces umělého zmrazování. Abychom dokázali něco ochladit, je třeba něco jiného ohřát. Ve své demonstraci umělého zmrazování W. Cullen přenos tepla vykonal ručně sám, a to otáčením klikou.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.