16.02.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Do jakého roku vznik štrúdlu spadá, zůstává gastronomickým tajemstvím, jisté je jen to, že první písemná zmínka pochází z roku 1696, kdy se objevil v kuchařce s názvem „Koch-Puech“.
Doba přípravy: 80 minut, na 2 štrúdly
Ingredience: 1 balení listového těsta, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, 500 g žampionů, sůl, pepř, hrst strouhanky, 300 g oblíbeného tvrdého sýra, 4 lžíce rozpuštěného másla
Postup: V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájené houby, ochutíme a necháme chvíli dusit. Přimícháme strouhanku a směs necháme vychladnout. Z listového těsta vyválíme dva pláty, po celé ploše kromě okrajů je posypeme polovinou nastrouhaného sýra, na něj poklademe připravenou náplň a posypeme zbylým sýrem. Smotáme do obvyklého tvaru a potřeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180 °C.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.