Zapomenuté jáhly mají nezapomenutelné účinky: 7 důvodů, proč jim dát šanci

Zapomenuté jáhly mají nezapomenutelné účinky: 7 důvodů, proč jim dát šanci

24.03.2021 Jana Čiháková

Na jáhly už se zapomnělo. Jsou typickou staročeskou potravinou. Přitom je to velká škoda. Představují ideální zdroj energie pro výkonnostní sportovce, jsou ale vhodné i pro bezlepkovou dietu nebo diabetiky.

Jáhly jsou drobné žluté kuličky, které se vyrábějí z prosa. Proso se omílá mezi mlýnskými kameny obdobně jako mechanicky loupaná pohanka. Jáhly patří mezi obiloviny bohaté na kyselinu křemičitou, vitamíny B1, B2 a kromě tuku a železa obsahují hodnotné bílkoviny. Mají příznivý vliv na zpevnění kostí, růst vlasů a díky hořčíku a vápníku pozitivně ovlivňují činnost srdce. Lze je konzumovat nasladko (v podobě kaší, palačinek, dezertů apod.) i naslano (jako přílohu k hlavním jídlům, v omeletách, slaných koláčích apod.).

„Zastánci vyváženého a pestrého jídelníčku s vybalancovaným množstvím makroživin, vitaminů a minerálních látek jáhly pravidelně konzumují v týdenním, čtrnáctidenním či třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Co získáte, když jáhly zařadíte do svého jídelníčku?

  • protože jsou zdrojem vitaminu B, mohou pomoci doplnit jeho množství do organismu a působit tak preventivně proti únavě
  • proti únavě mohou působit také proto, že mají nízký glykemický index, zasytí na delší dobu a mohou tedy prodloužit pracovní výkon (jsou velmi vhodné pro diabetiky)
  • díky sycení organismu na delší dobu a lehké vstřebatelnosti jsou ideálním předtréninkovým zdrojem komplexních sacharidů před sportovním výkonem trvajícím 60 a více minut
  • pocit sytosti, po jejich konzumaci ocení také ti, kteří si přejí redukovat porce přílohy k obědu či večeři v souladu s vybalancovaným poměrem makroživin
  • lehká vstřebatelnost může také pomoci lidem s citlivým trávením či dráždivým trakčníkem
  • řadí se k potravinám přirozeně bezlepkovým, proto jsou vhodnou potravinou pro celiaky
  • konzumace jáhel obohatí jídelníček o další zdroj železa, proto jsou vhodné pro lidi s jeho nedostatkem

Text MC Consultant, foto shutterstock a Menu Gold


Mohlo by vás zajímat

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.