08.01.2015 Mgr. Jana Uhlířová
Ocet je prastarým lidovým lékem, který pomáhá při spoustě neduhů. První zmínky o něm se objevily před 10 000 lety a bohaté využití má dnes nejen v medicíně. Pomůže s detoxikací, uleví ucpaným dutinám a zažene i pálení žáhy.
Tento malý skoro zázrak navíc moc nestojí a třeba jej máte ve spíži i vy. O čem je řeč? O obyčejném, řeklo by se, jablečném octu, který udělá dobře vaší pleti, zažívání i domácnosti.
Již před 5 000 let před Kristem přišli chytří Babylóňané na to, že procesem kvašení lze z datlových palem, hroznů nebo fíků získat kyselou, ale kouzelnou tekutinu, která dokáže vyléčit téměř vše. Našim krajům se ale datlovníky i fíkovníky vyhnuly velkým obloukem, proto má u nás tradici výroba octa například z jablečné šťávy. K té se přidají cukr a kvasnice a procesem fermentace se cukry změní na alkohol, který se promění na kyselinu octovou.
Navzdory své kyselé chuti pomáhá jablečný ocet v našem těle udržovat zásaditou hladinu pH, tedy vyrovnává naši vnitřní rovnováhu, a tak působí proti překyselení organizmu. Prospěšné účinky má díky obsaženým minerálním látkám a stopovým prvkům. K těm nejdůležitějším patří draslík, který je důležitý pro činnost srdeční svaloviny. Pektin zase pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Jablečný ocet obsahuje i vitaminy skupiny B, niacin, kyselinu pantotenovou, octovou, vitamin C, železo, fosfor, vápník a biotin, který prospívá našim nehtům, vlasům a pleti. Díky kyselině octové má ocet i antibakteriální účinek a příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Odstraňuje kvasinky, čistí lymfatický systém, posiluje imunitu, pomáhá při pálení žáhy a uvolňuje dutiny. Důležité ovšem je neužívat ani nepoužívat tento ocet v neředěné formě! Vždy jej ředíme s vodou v poměru vhodném k danému účelu.
Jablečný ocet se užívá ve formě nápoje v kombinaci s vodou, při přípravě zálivek na saláty nebo jiných pochutin, kdy běžně používáme ocet, k inhalacím, ke kloktání, výplachům, jako zábal, obklad nebo přísada do koupele. Na první pohled nenápadnou tekutinu oceníme i při škytavce – po spolknutí čajové lžičky octa by měla zmizet, neboť kyselá chuť uvolňuje svalovou křeč v krku, která je příčinou škytání. Na tomto poznatku již vydělává jedna dospívající americká dívka, která si ve třinácti letech nechala patentovat takzvané „škyzátko", lízátko namočené do směsi jablečného octa a cukru. Jablečný nápoj oceníme i při bolestech v krku – ulevit by nám mělo kloktání vlažné vody se lžící octa několikrát denně.
Toužíme zhubnout a očistit své tělo? Připravme si nápoj z půl litry vody, dvou čajových lžiček octa a v průběhu dne jej postupně upíjejme. Ocet pomáhá zlepšit průchodnost střev a navíc působí jako životabudič, detoxikuje játra a povzbuzuje krevní oběh. Sám o sobě ale zázračný úbytek kil nepřinese, tady se ke slovu musí dostat i celkově správná životospráva a pravidelné cvičení. A ještě jedno důležité upozornění – konzumace jablečného octa není prospěšná osobám s vředovými chorobami.
Ocet oceníme i v domácnosti – dokáže na sebe totiž vázat nejrůznější pachy, proto se osvědčil při úklidu v domácnosti nebo jako „chytač pachů“ v lednici. Dokáže také odstranit vodní kámen v konvici na čaj: stačí povařit vodu s malou dávkou octa a pečlivě vypláchnout. V kombinaci s vodou poslouží rovněž jako čistič zrcadel, oken, kuchyňských a koupelnových povrchů a navíc prostor jablečně provoní. Neztratí se ani v koupelně – pokud ho v kombinaci s vodou použijeme k opláchnutí umytých vlasů, budou pak prameny lesklejší a pevnější. V dostatečném naředění s vodou poslouží jako přírodní pleťové tonikum. A když už jsme s ním v koupelně, přilijeme si pár kapek i do vany – jablečná koupel báječně uleví unaveným nohám.
23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.