Zázvor: Lékař ostrý jako břitva a zmůže toho opravdu hodně

Zázvor: Lékař ostrý jako břitva a zmůže toho opravdu hodně

05.05.2021 Jana Čiháková

Dnes už vám odvar ze zázvoru, neadekvátně označovaný za zázvorový čaj, udělají v každé průměrné hospodě. Po zázvorovém pivu se ale stále ještě musíte pídit. A zase jako v případě „čaje“: není to pivo, ale limonáda. Nicméně pokud jde o kvalitně připravené nápoje, mívají takový říz, že by na nohy postavily i mrtvého. A právě taková je klíčová vlastnost zázvoru: stavět na nohy.

Lidské tělo je po zimě utahané a oslabené, přichází to, čemu říkáme jarní únava, což je živná půda pro kdejaký virus, nebo alespoň nachlazení. Dejte si zázvor, ten za vás leccos vyřeší. Konzumujte ho preventivně, ale i v době, kdy už se nebudete cítit fit.

Nejsnazší a nejefektivnější způsob je ten zmiňovaný úplně na začátku: zázvorový odvar. Na jednu čajovou konvičku vám postačí množství o velikosti lidského palce. Začněte tím, že zázvor oloupete. Nejlépe vám to půjde lžičkou, jednoduše s ní pracujte jako se škrabkou a postupně se zbavte celé slupky, lžička se dostane i do nejhlubších zákrut oddenku. Pak už jen zázvor nadrobno pokrájet, nebo raději nastrouhat, aby se plně rozvinula jeho chuť, a zalít vroucí vodou.

Univerzální lékař zázvor

Za výraznou, ostrou chuť vděčí zázvor gingerolu, chemické látce podobné kapsaicinu, která má na svědomí pikantnost chilli papriček. Vedle aromatických olejů je zázvor bohatý na vitamín A, B1, B2, B6, C a E, obsahuje sodík, draslík, hořčík, vápník, měď, mangan i železo. Všechno dohromady to pak způsobuje, že zázvor funguje jako univerzální lékař.

Udělá vám dobře, pokud máte zažívací potíže, trpíte plynatostí, pálením žáhy nebo je vám na zvracení, zázvor má totiž schopnost neutralizovat kyseliny v zažívacím ústrojí. Má také silné protizánětlivé a analgetické účinky, utiší bolesti svalů i kloubů, pomůže při chřipce, nachlazení, viróze nebo bolestech v krku. Prostě místo drahých pastilek z lékárny žvýkejte kousek zázvoru, připravte si odvar či sirup.

Kde se vzal, tu se vzal

Zázvor patří mezi ty suroviny, jež u nás zdomácněly před staletími, pak zmizely a museli jsme je znovu objevit, což se naštěstí podařilo už v 90. letech minulého století. Zázvor najdeme ve starých českých receptech především ve formě sušeného koření (v téhle podobě u nás také přežil minulý režim), používal se hlavně do perníků nebo vánočního cukroví, nejspíš budete znát zázvorky.

Ve středověku patřil k nejběžnějším druhům koření a dochucovadel, oddenky se na vzduchu a v teple nekazí a zázvor přežije bez újmy dlouhou cestu z Asie, kde je původně doma. Ačkoli není známo, odkud přesně pochází. S jistotou lze říci, že v Indii a Číně se používá už přes tři tisíce let. Odtud ho nejspíše féničtí mořeplavci přivezli na Blízký východ a do Středomoří. Se zázvorem se vařilo ve starověkém Řecku, v Římě i Egyptě. Do Afriky pak rostlinu s sebou vzali Portugalci, do Jižní Ameriky v 16. století Španělé.

Používá ho většina světových kuchyní, neobejde se bez něj indické ani thajské karí, je skvělý do marinád na maso i ryby. O sladkém pečení už byla řeč. Zázvoru velmi holdují Britové, právě proto, že je jejich gastronomie silně ovlivněna tou indickou. Až budete zázvor kupovat, vyberte nepoškozené oddenky bez známky plísně či jiného napadení. Doma ho raději skladujte v lednici, déle si udrží šťavnatost a svěžest.

Zdroj Svět potravin 2017, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

E-SHOP KOŠÍK DOPLATIL NA FATÁLNÍ CHYBU! TÉMĚŘ 2 MILIONY POKUTA

13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

TUKUŽROUTSKÁ POLÉVKA JE SKVĚLÁ! AŽ NA TO, ŽE NEPOŽÍRÁ TUKY, ALE SVALOVOU HMOTU

12.08.2024 | Tukužroutská polévka je často zmiňována jako zázračný způsob, jak rychle shodit přebytečná kila. Tento koncept slibuje dramatický úbytek váhy během několika dní, a to pouze konzumací specifické polévky bohaté na zeleninu, která má údajně schopnost "spalovat tuky". Avšak při bližším zkoumání se ukazuje, že tato dieta je nejen neudržitelná, ale také neúčinná pro dlouhodobé udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.