17.02.2022 Jana Čiháková
Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!
Slupky z jablek nebo kořenové zeleniny často končí v kompostu, i když nabízejí široké možnosti využití. Z ovocných slupek od jablek či hrušek můžete vyluhováním vyrobit čaj, výbornou domácí limonádu nebo ovocný ocet. Zeleninové vám zase poslouží jako skvělý základ pro domácí vývar bez přídavku zbytečných „éček“. A jestli si občas rádi zamlsáte, zkuste to zdravěji a vyrobte si vlastní chipsy. Zeleninové slupky smíchejte s olejem, solí a kořením dle chuti a upečte je v troubě.
„Ovocné i zeleninové slupky jsou plné vitamínů, ovšem musíme dávat pozor na to, jaké ovoce kupujeme. Ideální je lokální produkce, jablka od místního zemědělce nebo nejlépe z ekologické produkce, kde si můžeme být jisti, že slupky nebudou obsahovat zbytky pesticidů,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.
Vyhazujete okrojené listy a košťály z brokolice nebo květáku? Ochuzujete se o velkou dávku vitamÍnu C, B, draslíku a hořčíku. Zkuste košťál nakrájet na nudličky, které můžete přikusovat s dipem jako zdravou svačinku – když nakrájíte více druhů zeleniny, bude určitě chutnat i dětem. Zbytky brokolice a květáku skvěle poslouží také k zahuštění polévek a omáček, případně je můžete zmrazit, a až jich bude větší množství, využít je do domácího zeleninového vývaru.
Co s bylinkami, které už nepotřebujete? Okrájené stonky nevyhazujte – využijte je třeba k dochucení masových pokrmů, do nádivek či omáček. Vyrobit si můžete také výbornou domácí bylinkovou sůl. Stačí zbylé stonky rozmixovat v robotu se solí a naplnit menší skleničky. Sůl působí jako konzervant, díky kterému vám směs vydrží v ledničce i několik měsíců.
Při nákupu se špatně odhaduje, kolik ovoce doma sníme. A právě nevyužité nebo lehce otlučené ovoce pak končí v koši nejčastěji. Ze zbytků si přitom můžete udělat třeba domácí kompot, kde využijete přebytečné hrušky i jablka, která už se jinam nehodí. Rozvařené kousky ovoce skvěle ozdobí také snídaňovou kaši.
Nejjednodušší cestou, jak efektivně zužitkovat zbytky ovoce a zeleniny, jsou smoothie a šťávy. Pokud se rozhodnete pro odšťavnění, můžete pevné zbytky z přístroje v podobě dužniny zpracovat do salátů, polévek, přidat do ranního müsli nebo raw tyčinek, které se hodí jako zdravá svačinka. Jestliže preferujete vydatné smoothie, nebojte se vyzkoušet různé kombinace ovoce a zbytků zeleniny.
Přebytečné ovoce nevyužijete jen k jídlu. Zbylá polovina citronu osvěží vaši ledničku a zlikviduje nepříjemné pachy, poslouží ale i k přírodnímu čištění skvrn. Banánové slupky zase můžete usušit a použít k účinnému hnojení pokojových rostlin. Tipů, jak eliminovat množství odpadu, je mnoho, a začít se dá po drobných krůčcích. Pomocníkem proti plýtvání mohou být i různé vychytávky k ukládání potravin. „Trendem jsou například obaly z včelího vosku, které pomohou udržet ovoce, zeleninu, ale i pečivo mnohem déle čerstvé. Rozkrojenou zeleninu tak nemusíme už po pár dnech vyhazovat a chleba nám nezplesniví, a tím výrazně omezíme zbytečné vyhazování jídla,“ doplňuje Neuman.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.