Zdravá čokoláda objevena: zpomaluje stárnutí, hydratuje pleť a má zeštíhlující efekt

Zdravá čokoláda objevena: zpomaluje stárnutí, hydratuje pleť a má zeštíhlující efekt

07.08.2019 Jana Čiháková

Už v dávných dobách byl nápoj z kakaových bobů využíván k léčbě mnoha nemocí; od hadího uštknutí přes oslabení moci kouzel, problémy s dýcháním, až po zlepšení srdeční činnosti. Známé byly (a jsou) i protizánětlivé, protialergické a antioxidační účinky.

Zajímavé je, že Aztékové věřili v posvátnost kakaovníkového stromu, a proto byl velmi vysoce ceněn. Jeho semena byla používána dokonce jako platidlo; za 3 kakaové boby se dalo pořídit jedno vejce; za 100 bobů pak kuře.

Ostatně čokoláda platila i za elixír krásy. Už od dob mayské civilizace se používá kakaové máslo (tuk z kakaového bobu) ke kosmetickým účelům. Prastaré národy je používali k ozdravení a hydrataci pleti, jako ochranu před slunečními paprsky, podobně jako balzám na spálenou pokožku. Kakaové máslo se používá dodnes. Jsou v něm obsaženy polyfenoly, které disponují antioxidačními a omlazujícími účinky.  Obsažený kofein má navíc proticelulitidní a zeštíhlující efekt. Taniny, které kakaové máslo taktéž obsahuje, zase stahují póry, a fosfolipidy stimulují přirozený proces obnovy pleti a hydrataci.

Jak vybírat?

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete čokoládu, která vám poskytne zdravotní bonusy, neobejdete se bez orientace ve výrobcích dostupných na trhu a také čtení etiket. Jako hořká čokoláda smí být totiž označeny pouze ty produkty, které splňují požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 a jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb platnou pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Hořká čokoláda musí být vyrobená z kakaových součástí, sladidel, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek. Hodnotícím kritériem je obsah kakaové sušiny, který musí být ze zákona deklarován na obalu. Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 18 % kakaového másla a 35 % celkové kakaové sušiny. Hořká čokoláda vyšší jakosti, tedy ta, která chce nést označení „extra“, pak nejméně 43 % celkové kakaové sušiny a nejméně 26 % kakaového másla.

Velmi dobrým vodítkem je volit ty čokolády, které jsou přihlášeny k systému Českých cechovních norem garantovaných Potravinářskou komorou ČR. Poznáte je podle loga s českou vlajkou, od ostatních hořkých čokolád je liší minimální obsah celkové kakaové sušiny, který je stanovený na minimálních 50 % a také absence složek považovaných za nepřípustné, jako jsou jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla, jiné živočišné tuky než tuk mléčný, jiná aromata než přírodní, sladidla.

Ze zdravotního hlediska doporučujeme kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaové sušiny, ale nezavrhujeme ani mléčnou čokoládu, kde je nižší podíl kakaové sušiny zvláště, když je čokoláda doplněna suchými skořápkovými plody nebo olejnatými semínky, které  obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ale samozřejmě pozor na množství.  Pokud chceme mlsat, je čokoláda určitě lepší volbou, než jsou nečokoládové cukrovinky. Vyhýbat bychom se měli náhražkám čokolády, které místo kakaového másla obsahují levný palmový nebo jiný rostlinný tuk. V regálech je najdete pod „krycími jmény“ čokoládová nebo kakaová pochoutka nebo cukrovinka.


Mohlo by vás zajímat

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.