30.07.2020 Jana Čiháková
Pokud se chystáte na výlet nebo strávíte léto na chatě či chalupě, budou se vám hodit tipy na jednoduché pokrmy, které ušetří čas, ale zasytí celou rodinu i přátele. Navíc budou chutnat a prospějí i vašemu zdraví.
A co vhodného připravit, abyste přípravou jídla trávili co nejméně času? Inspirujte se tipy Báry Hernychové společnosti Probio.
Teplé letní dny vybízejí k lenošení na dece. Vyrazte s rodinou či přáteli na piknik do lesa, parku nebo využijte veřejná pikniková místa. Piknikové menu naplánujte co nejjednodušší. Neměly by chybět malé zdravé předkrmy. Osvědčené jsou různé pomazánky a dipy. „Do krabiček se dají zabalit domácí pomazánky typu humus, ale i luštěninové dipy z červených fazolí nebo červené loupané čočky,“ radí Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.cz.
Hodí se nejen na domácí chléb, ale výborně se do nich namáčí kousky okurky, papriky, mrkve či řapíkatého celeru a děti to neskutečně baví. Přibalte i oříšky, semínka nebo olivy k „zobání“ - jsou určitě vhodnější variantou než brambůrky a tyčinky. Namísto hlavního chodu připravte slaný koláč nebo domácí pizzu, zasytí i náročného strávníka a zároveň se pohodlně servírují. Výtečné jsou placky upečené z pohanky a letní zeleniny - cukety, dýně, mrkve apod. nebo placky z ovesných vloček s pestem.
Ve spíži víkendové chaty by neměly chybět trvanlivé suroviny. Bulgur, rýže, kuskus či quinoa představují ideální základ letních rychlých pokrmů. Připravíte z nich vynikající rizoto, přílohu či osvěžující salát. Po uvaření je doplňte čerstvou zeleninou, sýrem či tofu, posypte bylinami, semínky a oříšky, zalijte dresinkem. K přípravě dresinku využijte kvalitní za studena lisované oleje. Klasický olivový olej můžete zkusit nahradit olejem konopným či lněným, popřípadě použít řepkový olej, který mimo jiné obstál i v našem testu!
I polévky jsou v letních dnech skvělou variantou na lehký oběd. „Doporučuji rychlé zeleninové krémy. Stačí na cibulce osmažit zlehka jakoukoliv letní zeleninu (cukety, brokolice, mrkev, hrášek..) nechat uvařit do měkka a pak tyčovým mixérem rozmixovat, vznikne krásně hladký jemný krém, do kterého můžete připravit ještě nočky (ze špaldové krupice a vajíčka) či jen posypat nastrouhaným sýrem a osmaženou houstičkou, jejich příprava nezabere moc času a využijete maximálně sezónní zeleninu,“ dodává expertka.
Pokud potřebujete doplnit energiipři sportovních výletech, vsaďte na sušenky. Ideální jsou suché sušenky typu cookies či různá musli kolečka a flapjacky (na jedny takové najdete recept níže). K mouce přidávejte nejrůznější vločky, posekané oříšky a semínka. Ke slazení se hodí sirupy (javorový, agavový) rozinky či tmavý třtinový cukr.
Sacharidy, zejména ty rychlé, by měly tvořit základ každé svačiny, naopak větší množství tuků a vlákniny se spíš hodí, až z kola sesednete. Namíosto sušenek můžete připravit i výtečné lívanečky s džemem nebo se skořicovým cukrem. „Jsou lehké na přípravu a pokud navíc sáhnete pro sypké směsi (od PROBIO) odpadá příprava s těstem,“ doporučuje Bára Hernychová.
Placky naslano, překvapí svojí úžasnou chutí nejen cyklisty. Podle vlastních chutí zvolte placky z pohanky, cukety, dýně, celeru nebo mrkve. Ingredience nastrouhejte nahrubo, přidejte sůl, zahustěte ovesnými vločkami či moukou (ideálně celozrnnou špaldovou, bezlepkovou rýžovou nebo hrachovou), přidejte výraznější nastrouhaný sýr či tofu. Umíchané husté těsto smažte či pečte v troubě. Domácí muffiny jsou lehoučké na přípravu a vlastně i transport. Vydatné muffiny lze připravit v různých variací – zeleninové, masové, vaječné, se sýrem, ale i s tofu.
Ingredience na 20 sušenek:
350 g mouky z červené čočky
175 g třtinového přírodního cukru
100 g čoko dražé
20 g vanilkového cukru
¼ lžičky kypřícího prášku
120 g másla
1 vejce
1/8 lžičky jedlé sody
špetka soli
Postup:
Do mixéru vložte změklé máslo a cukr a mixujte, dokud nevznikne pěna, cca 5 minut. Poté přidejte vejce a opět chvíli mixujte, dokud se ingredience nespojí. Vmíchejte vanilkový cukr, polovinu rozpuštěné čokolády a směs dále mixujte. Mouku, kypřící prášek, sodu a sůl prosejte a pozvolna přimíchejte do směsi. Jakmile bude těsto kompaktní, zamíchejte do něj zbylou polovinu čoko kapek. Těsto nabírejte lžičkou a tvořte malé kuličky. Ty rozložte na plech v 3 cm odstupech. Sušenky pečte na 175 °C cca 8 minut. Před sundáním sušenek z plechu je nechte zcela vychladnout.
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.