13.11.2014 Redakce
Jakého kapra letos vybrat na Vánoce? Vyplatí se vyzkoušet kapří maso se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin?
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity uvede letos do širšího prodeje svou produkci kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Na trh se tato funkční potravina dostane před Vánoci prostřednictvím tří prodejen MAKRO v Praze, jedné v Českých Budějovicích a také vybraných stánků v centru Prahy, Říčanech a Českých Budějovicích.
Zdraví prospěšný dopad konzumace kapra vyživovaného pomocí krmiva obsahujícího kromě tradičních obilovin také rostlinné, především řepkové nebo lněné oleje, prokázal několikaletý výzkumný projekt. Na něm spolupracovala pod vedením Fakulty rybářství a ochrany vod řada odborných subjektů, mezi nimi i specialisté na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu. Letos poprvé fakulta přistoupila k prodeji veškeré své zhruba desetitunové produkce.
„Ryby budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby,“ říká Václav Nebeský, který na vědeckém pracovišti ve Vodňanech řídí spolupráci s komerčními subjekty. „Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin je totiž patentově chráněn. Specialitou našich prodejních stánků bude přítomnost našich spolupracovníků. Většinou půjde o studenty, kteří budou umět zákazníkům vysvětlit a popsat přednosti našeho kapra,“ dodává.
„Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ říká Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod. „Kapří maso je přitom samo o sobě nízkoenergetické, dobře stravitelné a žádná zdravotní dieta ho nevylučuje,“ dodává s tím, že ryby jsou chované tradičním způsobem na vybraných rybnících a bez zásahů do vodního prostředí.
Omega 3 kapr se řadí mezi takzvané funkční potraviny. Ty obsahují významně vyšší množství látek, které mají prokázaný příznivý efekt na zdraví. V tomto případě jde o omega 3 mastné kyseliny, které jsou uznávané jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu. Obecně jsou funkční potraviny považovány za ty, které patří ke zdravému životnímu stylu.
Více informací je k dispozici na www.omega3kapr.cz
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.