25.03.2020 Jana Čiháková
Jarní očistou můžete skvěle nastartovat tělo pro lepší stravování. Jednoduše vyměňte nezdravé suroviny za zdravější a prospěšnější. Na jaře snižte zejména příjem tuků, začněte přidávat více syrové zeleniny a vyražte i na bylinky.
„V nadcházejících jarních dnech si dopřejte co nejvíce čerstvých syrových potravin, zelených divoce rostoucích bylin a potravin s vysokým nutričním složením bez zbytečných aditiv, konzervantů a dalších umělých látek,“ říká Barbora Hernychová z Probio.cz. Sbírejte mladé lístky kopřiv, pampelišky, medvědí česnek, bršlici či popenec. Z divokých bylin připravíte skvělé pesto, divoký špenát či si je přimíchejte do zeleninového salátu a polévek.
Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte potraviny bez lepku – pohanku, jáhly, rýži, čirok či quinou. „Nejlépe v bio kvalitě,“ dodává Barbora Hernychová. Připravte si koktejl z vloček (ovesné, špaldové, pohankové, z jednozrnky apod.), ovoce a obilninového nápoje. Přidat můžete i nejrůznější semínka. Slunečnice, dýně, len, konopí a další jsou vynikajícím zdrojem živin. Obsahují cenné mastné kyseliny, minerální látky a vitaminy. Jako přílohu vyzkoušejte lehký kuskus, bulgur, polentu či si uvařte křupavou dvouzrnku. Jsou výborně stravitelné a chutnají i dětem.
Jarní detoxikace je skvělou příležitostí k objevování nových surovin. Zkuste čirok, adzuki (fazole), červenou pšenici, pučálku nebo pražmo apod. Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin a základem mnoha výtečných polévek a salátů. Připravte si zeleninový salát s cizrnou či fazolemi, jednoduchou čočkovou polévku nebo pomazánku. Mladé klíčky a výhonky jsou zdrojem živin. Klíčit můžete například mungo. Výhonky pak jednoduše přidejte k hotovému pokrmu či je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé. Výborně chutná naklíčený hrášek, cizrna, vojtěška či řeřicha. Nedílnou součástí detoxikace je dodržovat dostatečný pitný režim (voda, bylinné čaje) a pohyb na čerstvém vzduchu.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.