16.06.2014 Redakce
Co je jogurt s živou kulturou a jak se liší od ostatních?
Odpovídá výživový poradce Martin Škába: "Zakysané mléčné výrobky jako je jogurt nebo kefír patří do tzv. fermentovaných potravin. Při výrobě těchto produktů se využívá procesu mléčného kvašení . Kvašení vzniká po přidání různých druhů "prospěšných" bakterií do potraviny. Známe přidávané baktérie u jogurtů jsou (lactobacillus bulgaricus, lactobacillus acidophillus, streptococcus salivarius apod.) U kefírů to jsou lactococcus lactis, candida kefir apod. Proto se říká živá kultura - dané obsahuje živé druhy baktérií."
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.