09.03.2014 Odpovídá: Redakce
Jak poznat, že je ryba zkažená?
Nejvíce pomůže tabulka senzorických projevů čerstvosti a stupňů kažení ryb:
Stupeň čerstvosti | Kůže | Svaloviny | Oko | Žábry | Vnitřnosti |
Čerstvý | Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) | Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá | Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení | Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované | Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů |
Začínající rozklad |
Matná, vybledlá, zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů |
Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík | Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl | Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji | Zřetelné, na okrajíchzměklé, neostře ohraničené |
Pokročilý rozklad | Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí | Zcela změklá, rozbředlá | Vpadlé,svraštělé | Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu | Těžko od sebe rozeznatelné, kašovité |
Úplný rozklad | Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl | Kašovitá | Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou | Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny | Rozteklé v dutině tělní |
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.