Zkažená ryba

Zkažená ryba

09.03.2014 Odpovídá: Redakce

Jak poznat, že je ryba zkažená?

Nejvíce pomůže tabulka senzorických projevů čerstvosti a stupňů kažení ryb:

Stupeň čerstvosti Kůže Svaloviny Oko Žábry Vnitřnosti
Čerstvý Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů
Začínající rozklad

Matná, vybledlá,

zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů

Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji Zřetelné, na okrajíchzměklé,  neostře ohraničené
Pokročilý rozklad Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí Zcela změklá, rozbředlá Vpadlé,svraštělé Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu Těžko od sebe rozeznatelné, kašovité
Úplný rozklad Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl Kašovitá Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny Rozteklé v dutině tělní

Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.